Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.08.2019

Recensie Scary Stories

door Chris Craps

Hoe verfilm je Scary Stories to Tell in the Dark, een boek met 29 kortverhalen? Men had voor een anthologiefilm kunnen gaan, maar producent-scenarist Guillermo del Toro wist dat zoiets een hachelijke onderneming is. Eén zwakker verhaal doet het niveau van het geheel immers drastisch zakken. Vandaar dat de The Shape of Water-Oscarwinnaar – vernuftig als hij is – koos voor één groot verhaal waarin hij enkele korte verwerkte.

Het overkoepelende relaas speelt zich niet toevallig af in 1968: de Vietnamoorlog woedt in alle hevigheid en Richard Nixon heeft de presidentsverkiezingen gewonnen. De horror die de beginnende schrijfster Stella, haar twee vrienden en de rondzwervende Ramon te wachten staat, heeft zich zonder dat ze het beseffen al gemanifesteerd in de werkelijkheid. Het viertal daagt het lot uit door op Halloween een spookhuis binnen te dringen, waar ze een boek vinden waarin gruwelverhalen zichzelf lijken te schrijven. En wat er wordt neergepend, gebeurt ook echt.

De meeste ingrediënten van Scary Stories zijn allesbehalve origineel. Jongeren die een spookhuis binnendringen, hebben we al wel vaker gezien. Gruwel tijdens een Halloween-nacht is ook niet bepaald grensverleggend. Het gegeven van tieners die achtervolgd worden door een kwelduivel doet denken aan It. En af toe krijg je een A Nightmare on Elm Street-achtig gevoel. Verrassend genoeg voelt het geheel toch vrij fris én behoorlijk creepy aan.

Trollhunter-regisseur André Øvredal tekent voor een aantal scènes die onder je huid kruipen. Zo wordt een van de jongeren achtervolgd door een dik wezen, dat recht uit een nachtmerrie lijkt te komen. Ook een vogelverschrikker die amper beweegt, zorgt voor de nodige rilmomenten. Voor een film die in de eerste plaats mikt op pubers is Scary Stories behoorlijk angstaanjagend en een zeer respectvol eerbetoon aan de verhalenverzameling van Alvin Schwartz.

Hopelijk gaan fans van de populaire Annabelle– en Conjuring-film massaal naar Scary Stories kijken. Misschien krijgen we dan een horrorfranchise die écht de moeite waard is.

>>Klap                                                                                                              

Regisseur André Øvredal (Trollhunter) en producent-scenarist Guillermo del Toro slaan de handen in mekaar voor een spannende spookhuisfilm gebaseerd op de Scary Stories to Tell in the Dark-verhalen van Alvin Schwartz. Geïnspireerde horror voor tieners met echo’s van Halloween, It, The Haunting, A Nightmare on Elm Street en The Grudge.

Regie André Øvredal
Cast Zoe Colletti, Michael Garza, Gabriel Rush
Speelduur 1u48
Vanaf 21 augustus in de bioscoop