Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.08.2019

Recensie Poms

door Chris Craps

Het blijft sneu, al die gevierde actrices boven de zeventig die geen interessante rollen meer aangeboden krijgen. Diane Keaton kan het weten, want ze zit al jaren gevangen in comedy-land. Ze tilt de films waarin ze meespeelt wel naar een hoger niveau, maar het blijven hoe dan ook duffe bedoeningen.

Dat geldt ook voor Poms, de nieuwste tragikomedie waarin wanhopige mensen knettergekke dingen doen – zie ook The Full Monty, Calendar Girls, The Commitments, Saving Grace en Le grand bain. Vaak scoren dergelijke films bij het grote publiek, maar ze lijden minstens even vaak onder clichématige scenario’s. En dat is meteen het grootste probleem van Poms.

Al na enkele minuten weten we dat Martha (Keaton) lijdt aan een ongeneselijke ziekte en wenst te sterven in een seniorengemeenschap. Daar leert ze de excentrieke Sheryl (Jacki Weaver) kennen, die haar overtuigt om een groep bejaarde cheerleaders te coachen. Dat ziet de leiding van de gemeenschap echter niet meteen zitten.

Het pleit voor Keaton dat ze in de eerste helft nooit voor melodrama gaat, maar na een tijdje wordt alles rondom haar voorspelbaar, ridicuul en melig. Jackie Brown-ster Pam Grier heeft bovendien niets te doen en Bruce McGill werd enkel gecast omdat men een badguy nodig had. Het ergste is de raunchy comedy die in de film sluipt: Hollywood denkt nog steeds dat senioren die over seks praten sowieso grappig zijn.

In het verleden bewees Keaton met Unstrung Heroes dat ze een uitstekende acteursregisseur is. Misschien moet ze nog eens achter de camera plaatsnemen in plaats van haar tijd te verkwisten aan dit soort niemendalletjes.

>>Klap                                                                                                              

De legendarische Diane Keaton vertolkt in deze tragikomedie een zeventigjarige vrouw die naar een seniorengemeenschap trekt om er te sterven en nog vlug een clubje cheerleaders op te richten. In het verlengde van The Full Monty en Calendar Girls.

Regie Zara Hayes
Cast Diane Keaton, Jackie Weaver, Pam Grier
Speelduur 1u30
Vanaf 21 augustus in de bioscoop