Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.10.2020

Recensie Relic

door Chris Craps

Grootmoeder Edna (Robyn Nevin) is nergens te bespeuren in haar Victoriaans huis buiten de stad. Dochter Kay (Emily Mortimer) en kleindochter Sam (Bella Heathcote) maken zich zorgen en wachten in de woning op nieuws van de politie. Dan duikt Edna terug op, maar ze weigert over haar verdwijning te praten en begint zich vreemd te gedragen. Kay en Sam voelen ook een akelige aanwezigheid, die mogelijk Edna in zijn macht heeft.

De debuterende cineaste Natalie Erika James schept in het Australische Relic een akelig sfeertje zonder veel schrikeffecten. Het pleit voor haar dat ze de vervelendste clichés van het horrorgenre naast zich heeft gelaten, ook al plukt ze gretig uit de spookhuis- en bodysnatcherverhalen. In de beste scène raakt iemand verdwaald in alsmaar kleiner wordende ruimtes, een mooie metafoor voor de groeiende claustrofobie van de protagonisten.

Het wordt echter al snel duidelijk waar James naartoe wil: het horrorgenre gebruiken om de emotionele impact van dementie of alzheimer uit te drukken. Dat is potentieel heel interessant, maar wat subtekst had moeten zijn, ligt hier aan de oppervlakte. Op stilistisch vlak mag deze uitstekend vertolkte film er zeker zijn, maar inhoudelijk is hij zo on the nosedat hij nauwelijks verrast. Misschien had James The Fly van David Cronenberg moeten (her)bekijken, een horrorprent die alleen maar hint naar de onderliggende thematiek.

Je vraagt je ook af voor wie Relic bedoeld is. Horrorfans zullen de film interessant vinden, maar noch angstaanjagend, noch gotisch genoeg. En wie dol is op psychologische drama’s zal de body horror-elementen dan weer too much vinden. Laten we het kind echter niet met het badwater weggooien. Relic blijft een verdienstelijke film die gezien mag worden. Je voelt alleen dat hij écht geweldig had kunnen zijn.

>>Klap

De debuterende cineaste Natalie Erika James gebruikt een horrorverhaal over een oude vrouw die bezeten lijkt door een mysterieus wezen om de emotionele impact van dementie uit de drukken. De spookhuisfilmversie van het alzheimerdrama Away from Her.

Regie Natalie Erika James
Cast Emily Mortimer, Robyn Nevin, Bella Heathcote
Speelduur 1u29
Vanaf 7 oktober in de bioscoop

 

Lees meer over: