Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.03.2020

Recensie My Spy

door Ruben Nollet

Quizvraag: wat hebben Arnold Schwarzenegger, Hulk Hogan, Vin Diesel en John Cena met elkaar gemeen – behalve hun macho imago, spierbundels en gevechtstechnieken, natuurlijk? Antwoord: ze vonden het allemaal een goed idee om hun reikwijdte als acteur te demonstreren in een komedie waarin ze tegenwerking kregen van kinderen.

Dat kan ik ook, dacht Dave Bautista. En waarom ook niet? De voormalige professionele worstelaar liet in Guardians of the Galaxy al blijken dat hij gezegend is met een vrij goed ontwikkelde funny bone. Dat geeft hem meteen al een streepje voor op zijn collega’s in respectievelijk – even ademhalen – Kindergarten Cop, Mr. Nanny, The Pacifier en Playing with Fire.

Als er in My Spy al eens gegniffeld kan worden, is het ook dankzij Bautista’s gave voor deadpan humor. Het mes in het been, zich verstoppen tussen knuffelberen, zijn ongefilterde verhalen aan tafel: occasioneel zorgt de spierbundel voor een geestige opflakkering. Hij wordt echter niet geholpen door een script dat zich angstvallig braaf aan de gekende clichés houdt.

Bautista speelt in My Spy een ex-paracommando die een nieuwe carrière begint bij de CIA. Omdat hij wel over fysieke capaciteiten beschikt, maar niet over geslepenheid of anders spionagetalenten maakt hij een geweldig boeltje van zijn eerste missie. Zijn oversten geven hem dan maar een opdracht waarbij hij weinig verkeerd kan doen: samen met een techneut (Kristen Schaal) moet hij een vrouw en haar negenjarig dochtertje in de gaten houden.

Het meisje heeft echter binnen de kortste keren door dat zij en haar moeder begluurd worden en ze stelt een deal voor: als Bautista haar de kneepjes van het spionagevak leert, houdt zij haar mond. Klinkt oké voor jou? Laat mij je dan niet tegenhouden. Maar weet dat de eerder vermelde grinnikmomenten het finaal moeten afleggen tegen de getelefoneerde grappen, de kleffe klodders stroop en de ongeïnspireerde actie. 

>>Klap

Een CIA-­agent met meer spieren dan inzicht laat zich de loef afsteken door een negenjarig meisje en zit vervolgens met haar opgescheept. Tot overmaat van ramp zitten enkele schurken hen achterna. Actiekomedie in de trant van Kindergarten Cop.

Regie Peter Segal
Cast Dave Bautista, Chloe Coleman, Kristen Schaal
Speelduur 1u39
Vanaf 11 maart in de bioscoop

Lees meer over: