Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.10.2019

Recensie Maleficent: Mistress of Evil

door Chris Craps

Van alle live-actionremakes van Disney-animatieklassiekers was Maleficent ongetwijfeld de vreemdste eend in de bijt. Je kon wel toejuichen dat de makers geen letterlijke remake van Sleeping Beauty hadden gemaakt, maar de boze fee als een ‘goed’ personage zien was even wennen – wilde Angelina Jolie misschien geen boosaardige toverkol vertolken?

In deze sequel is de gehoornde en gevleugelde nog steeds onbegrepen door het mensenras, wat leidt tot een groot conflict. Aanhef is de nakende trouwpartij tussen Aurora (Elle Fanning) en prins Phillip. Zijn ouders, koning John en koningin Ingrith (Michelle Pfeiffer), nodigen hun toekomstige schoondochter en haar stiefmoeder uit voor een verzoeningsdiner. Maar de koning wordt tijdens het feest neergestoken en Maleficent krijgt de schuld. De mensenwereld onder leiding van Ingrith verklaart daarop de oorlog aan Malificent en haar soort.

In de eerste film moest je het stellen met eerder flauwe humor, in de sequel valt er amper humor te bespeuren. Dat heeft zeker te maken met het concept: Maleficent: Mistress of Evil wil geen sprookje voor kinderen zijn, maar een mix van een moraliserende oorlogsfilm en een fantasy-epos.  Het lijkt wel alsof Disney The Lord of the Rings: The Return of the KingThe Huntsman: Winter’s War en Star Wars: The Last Jedi in een blender propte en het resultaat vervolgens liet weken in een pot verf met alle kleuren van de regenboog.

Het resultaat is een bizar beestje: een kleurrijke, (pseudo)feministische spektakelfilm die zeer nadrukkelijk stelt dat onverdraagzaamheid de kiem van alle oorlogen is. Tijdens de beste momenten ben je onder de indruk van wat men met digitale effecten allemaal kan doen, maar vaak oogt de film potsierlijk. Je verslikt je bijna wanneer Chiwetel Ejiofor – voorzien van aangeplakte arendsvleugels – bloedserieus halve wijsheden uitbraakt. Sam Riley slaagt er op zijn beurt in om al zijn komisch bedoelde bijdragen de mist te doen ingaan. Gelukkig is er nog Michelle Pfeiffer, die zo heerlijk machiavellistisch te keer gaat dat je bijna haar zijde kiest.

>>Klap

Angelina Jolie keert terug als boze fee in deze sequel gebaseerd op de Disney-animatieklassieker Sleeping Beauty. Maleficent gaat deze keer de strijd aan tegen de toekomstige schoonmoeder van haar stiefdochter Aurora in een hutsepot van The Lord of the Rings: The Return of the King, The Huntsman: Winter’s War en Star Wars: The Last Jedi.

Regie Joachim Rønning
Cast Angelina Jolie, Michelle Pfeiffer, Elle Fanning
Speelduur 1u58
Vanaf 16 oktober in de bioscoop