Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.10.2019

Recensie A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon

door Chris Craps

Vorig jaar liet Aardman Animations een zeldzame steek vallen: met Early Man had de legendarische stop-motionstudio een onverwacht zwakke film gemaakt. Probleem is dat hun plasticine personages heel wat minder grappig worden van zodra ze beginnen te praten. Aardman slaat nu terug met een tweede Shaun the Sheep-langspeler waarin je alleen maar ‘mèèèèèè’, ‘grrrrrrrrr’ en ‘waaaaah’ hoort en dat probleem zich dus niet voordoet.

De vertrouwde omgeving van de boerderij werd behouden, maar ditmaal gaat het om een onversneden sciencefictionavontuur. Shaun ontdekt Lu-La, een verdwaalde alien-baby die op zoek is naar zijn ouders. Uiteraard wil het goedhartige schaap het wezentje naar huis brengen, maar enkele men in black onder leiding van hun gefrustreerde chef willen Lu-La vangen.

Aardman heeft het zich zeer makkelijk gemaakt door de plot van E.T. the Extra-Terrestrial over te nemen. Het verhaaltje dient echter vooral als kapstok voor de vele visuele en andere grapjes. Zo wordt er ook geknipoogd naar 2001: A Space Odyssee, Close Encounters of the Third Kind en The X-Files.

Als ouder moet je niet aarzelen om je kind op deze uitstekende brok entertainment te trakteren. Je zult er zelf ook van genieten.

>>Klap

In zijn tweede langspeelavontuur botst het slimme Aardman-schaapje Shaun op een verdwaalde alien die hij terug naar zijn ouders probeert te brengen. Geestige stop-motioncinema zonder dialogen die een eerbetoon brengt aan E.T. the Extra-Terrestrial en andere sciencefictionklassiekers.

Regie Will Becher en Richard Phelan
Cast Justin Fletcher, John Sparkes, Kate Harbour
Speelduur 1u26
Vanaf 16 oktober in de bioscoop