Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.05.2019

Recensie Long Shot

door Chris Craps

Charlize Theron leek tot voor kort niet zo gebrand op comedy. Misschien hebben A Million Ways to Die in the West en Gringo haar zin doen krijgen. In ieder geval is Long Shot haar eerste volwaardige humoristische hutsepot. Er wordt namelijk getapt uit verschillende vaatjes: de politieke satire, de romcom, de screwball comedy en zelfs de raunchy comedy, maar niet altijd met evenveel succes.  

Long Shot werkt nog het beste als romcom. De worstelende journalist Fred (Seth Rogen), een Democraat in hart en nieren, krijgt de job van zijn leven als speechschrijver voor Charlotte Field (Charlize Theron), de minister van Buitenlandse Zaken die een gooi wil doen naar het presidentschap. Pikant detail: de minister was jaren geleden de babysitter die hem behoorlijk opwond. Dat die twee ooit een relatie zouden kunnen hebben, lijkt een long shot. Maar zoals steeds, en zeker in een komedie: opposites attract.

Je voelt dat het op de set klikte tussen Rogen en Theron, waardoor je gelooft dat die twee op mekaar verlekkerd zouden kunnen worden. Bovendien is Theron uitstekend als de harde tante met een zwak voor idealisten en speelt Rogen zoals altijd zijn eigen sympathieke zelf. De beste scènes horen echter Bob Odenkirk toe. Hij is ronduit hilarisch als een Ronald Reagan in reverse, die zijn presidentschap wil opgeven om voltijds acteur te worden.

De politieke satire is wat minder geestig. Het wordt nooit duidelijk tot welk kamp Theron behoort en wanneer de tegenstelling Democraten-Republikeinen dan toch wordt uitgespeeld, lijkt het meer op een obligate poging van de makers, die overduidelijk weinig sympathie koesteren voor het Trump-kamp, om toch nog heel even de Democraten in hun hemd te zetten.

Het minst appetijtelijke zit in de ingrediënten van de raunchy comedy. Long Shot had ze niet nodig om grappig te zijn en toch zit je plots in een vulgaire tienerfilm die vooral de fans van Seth ‘Sausage Party’ Rogen willen plezieren. Maar ja, dit is nu eenmaal een berekend commercieel vehikel dat alle lagen van de bevolking wil aanspreken en niemand tegen de schenen wenst te stampen. Best leuk, maar ook een gemiste kans.

>>Klap

Na 25 jaar brandt de prille tienerliefde van Seth Rogen voor zijn babysitter nog steeds. Alleen is het meisje intussen Charlize Theron en minister van Buitenlandse Zaken geworden. Romcom die There’s Something about Mary kruist met The American President.

Regie Jonathan Levine
Cast Seth Rogen, Charlize Theron, Andy Serkis
Speelduur2u00
Vanaf 15 mei in de bioscoop