Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.04.2017

Recensie Life

door Steven Tuffin

De internationale crew van het ruimtestation ISS maakt in een nabije toekomst first contact maken met een buitenaardse levensvorm. Wat op het eerste gezicht een onschadelijke blubbermassa lijkt, ontpopt zich al snel tot een moorddadige entiteit die maar één doel heeft: overleven.

Deze scifithriller is een typisch geval van vis noch vlees – of beter: Gravity noch Alien. De indrukwekkende long take waarmee de astronauten en hun ruimtetuig geïntroduceerd worden, moet immers niet onderdoen voor die uit de Sandra Bullock-blockbuster. En het kat-en-muisspel in space roept heerlijke herinneringen op aan Ridley Scotts genreklassieker uit 1979. Bovendien wordt er ook naar andere soortgenoten als Star Wars, 2001: A Space Odyssey en The Thing geknipoogd.

Op zich is er niks mis met een stevig potje referentie-roeren. Alleen ontbreken er twee andere ingrediënten om van een echt geslaagde maaltijd te kunnen spreken: humor en originaliteit. Safe House-regisseur Daniel Espinosa zuigt alle B-pret uit het high concept-scenario van Rhett Rheese en Paul Wernick – of ga je beweren dat de schrijvers van Deadpool hier plots bloedserieus uit hoek wilden komen – en ondanks de vele verhaalbochten komt de film nooit écht verrassend uit de hoek.

Best jammer, want de topcast – waaronder Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal en Rebecca Ferguson – staat overtuigend te zweven, eh, acteren. En de pulpy slotsequentie bewijst dat hier een potentiële portie huiverplezier verloren is gegaan.

>>Klap

Safe House-regisseur Daniel Espinosa trekt samen met Ryan Reynolds en Jake Gyllenhaal de ruimte in voor een Alien-achtig avontuur geschreven door de scenaristen van Deadpool. Verwacht echter geen grappen, grollen en gratuit scifigeweld, maar een ingetogen thriller met Gravity-trekjes en een vleugje B-pret.

Regie Daniel Espinosa
Cast Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal en Rebecca Ferguson
Speelduur 1u44
Vanaf 19 april in de bioscoop