Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.11.2019

Recensie Les misérables

door Chris Craps

Kort nadat Frankrijk het WK voetbal 2018 heeft gewonnen, patrouilleren drie flikken door de Parijse voorstad Montfermeil. Leider Chris schaamt zich niet voor zijn racisme en machtsmisbruik, trouwe partner Gwada blijkt vooral een meeloper en nieuweling Stéphane is een idealist. Wanneer een jong migrantenkind een leeuwenwelpje uit het circus van enkele heetgebakerde Roemenen steelt, moeten de drie uitrukken om de gemoederen te bedaren en het beestje terug te vinden. Dan gebeurt er iets waardoor de situatie dreigt te ontsporen.

Op het eerste gezicht heeft de eerste langspeelfilm van Ladj Ly niets gemeen met Les misérables van Victor Hugo, maar geleidelijk aan begin je wel gelijkenissen te zien. Voor Ly is het een kleine stap van de juni-opstand van 1832 naar de hedendaagse onvrede in de banlieues. De titel is dus duidelijk symbolisch bedoeld. De cineast stelt dat er in 187 jaar weinig veranderd is: de personages en het tijdperk zijn misschien anders, maar de armoede, het onrecht en de explosieve situaties zijn dezelfde.

Dat klinkt heavy, maar Ly overlaadt je niet met typische banlieue-clichés. Les misérables is geen didactische of zeurderige film. Integendeel, er wordt inventief met het politiegenre omgegaan en je wordt verrast door grappige – soms zelfs absurde – situaties, een huiveringwekkend moment en een onvoorspelbare achtervolging.

Les misérables voelt dan ook aan als een locomotief waarvan de remmen het stilaan begeven. Op een bepaald moment draaft het gevaarte op volle snelheid en besef je dat het compleet zal ontsporen. Je weet alleen niet hoe dat zal gebeuren en wie het slachtoffer zal worden – zelfs op dat vlak weet Ly te verrassen.

Een van de beste films van het jaar!

>>Klap

De Franse cineast Ladj Ly transformeert zijn bejubelde kortfilm tot een ijzersterk drama over corruptie, rassenhaat en revolutie. Het verhaal van drie agenten die in de Parijse voorstad Montfermeil op zoek gaan naar een tiener die een leeuwenwelpje gestolen heeft, bevat elementen van de gelijknamige literatuurklassieker van Victor Hugo, maar nog meer van La haine, Training Day en Do the Right Thing.

Regie Ladj Ly
Cast Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga
Speelduur 1u43
Vanaf 20 november in de bioscoop

Lees meer over: