Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.12.2019

Recensie Jumanji: The Next Level

door Ruben Nollet

In 1995 raakten twee kinderen flink in de nesten toen ze een magisch bordspel vonden en de ingesloten wonderen/gevaren tot leven wekten (inclusief Robin Williams). Daar konden ze pas een eind aan maken door het spel uit te spelen en ‘Jumanji!’ te roepen. Twee jaar geleden kreeg dat concept een reboot/remake/update in de vorm van Jumanji: Welcome to the Jungle, waarin vier gestrafte tieners in een magische videogame opgezogen werden. Ook zij moesten hun opdracht tot een goed einde brengen en de verlossende kreet slaken.

Die film putte veel van zijn humor uit een goeie ingeving: de tieners werden in het lijf geduwd van een avatar, een personage in het spel en die nieuwe identiteit paste niet per se bij hun echte persoonlijkheid of vaardigheden. Naast de avontuurlijke archeoloog met de bakstenen fysionomie van Dwayne Johnson had je ook de sexy vechtsportspecialiste (Karen Gillan), de klein opgeschoten dierendeskundige (Kevin Hart) en de bolbuikige cartograaf (Jack Black). Hilariteit alom. En pas toen ze leerden om hun gekibbel te overwinnen en samen te werken, slaagden de tieners in hun opzet.

Jumanji: Welcome to the Jungle werd de op vier na populairste film van 2017 en binnen de kortste keren stond er een vervolg in de steigers. Die keren hadden duidelijk iets langer mogen zijn besef je al snel terwijl Jumanji: The Next Level zich over het scherm ontvouwt. De nieuwigheden zijn op de vingers van een houtzagershand te tellen: de vrienden keren terug naar het spel om een makker te redden, per toeval krijgen ze hun opa en een van diens leeftijdsgenoten mee, ze trekken naar de woestijn (eerst heet, daarna bar koud) in plaats van het oerwoud en onderweg krijgen ze niet af te rekenen met nijlpaarden en jaguars maar met struisvogels en mandrils. En o ja, ze vinden ook een groen glinsterend water met een verrassend effect.

Voor het overige vullen regisseurs Jake Kasdan en zijn legertje schrijvers hun film in met dezelfde ingrediënten die het grote publiek de vorige keer hadden verleid. Alleen heb je de indruk dat ze ook dezelfde potjes en blikjes uit de kast hebben gehaald, geen oog hebben gehad voor de houdbaarheidsdatum en er dan maar te pas en te onpas suiker aan toevoegen om de muffe smaak te verbergen. Laten we wel wezen: Dwayne Johnson blijft met voorsprong de geestigste van alle spierbundels (en de beste acteur), en omdat Kevin Hart deze keer een traag pratende bejaarde in zich heeft, is zelfs hij verdraagbaar. Maar echte opwinding valt er op deze level niet te bespeuren.

>>KLAP

De helden duiken opnieuw in de magische videogame en worden deze keer vergezeld door twee oudjes. Het vervolg op de megasuccesvolle blockbuster mixt de gekende elementen (avontuur, grollen, actie, speciale effecten) tot een zacht Jumanji-papje.

Regie Jake Kasdan
Cast Dwayne Johnson, Jack Black, Karen Gillan
Speelduur 2u03
Vanaf 11 december in de bioscoop