Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.08.2021

Recensie I Care a Lot

door Chris Craps

Marla Grayson (Rosamund Pike) is een personage that you love to hate. Ze verrijkt zich, geholpen door een falend sociaal systeem, corrupte dokters en goedgelovige rechters, door het voogdijschap over rijke oudjes op te eisen om die daarna financieel te pluimen. Wanneer ze het dossier van de kerngezonde bejaarde Jennifer Peterson (Dianne Wiest) inkijkt, denkt ze met deze dame haar grootste slag te kunnen slaan. Jennifer is immers rijk én heeft blijkbaar geen familie. Het oudje wordt in een instelling geplaatst en monddood gemaakt, maar dan duikt in het kantoor van Marla een advocaat op met an offer she can’t refuse.

De Britse regisseur-scenarist J Blakeson keert twaalf jaar na zijn uitstekende kidnappingdrama The Disappearance of Alice Creed – de onpersoonlijke opdrachtfilm The 5th Wave mag je vergeten – terug met een eigenzinnige satire over ambitie, kapitalisme en moraliteit. Hij spijsde I Care a Lot echter nog meer dan zijn debuut met zwarte humor. Het zal wel geen toeval zijn dat de film gemaakt werd toen Donald Trump nog aan de macht was. Marla volgt immers – zonder dat het expliciet gezegd wordt – het grote voorbeeld van de zakenman-president.

Toch heb je enige sympathie voor Marla. Ze mag dan wel de ultieme bitch zijn, ze heeft iemand waar ze echt om geeft. Dat maakt haar enigszins menselijk en je supportert zelfs voor haar wanneer ze tegenover nog grotere criminelen komt te staan. Pike is geknipt voor dit soort rol, kijk maar naar haar ijskoningin in Gone Girl. Haar personage in die Fincher-film was wel net iets anders, waardoor je meer kunt spreken van een variatie dan van een herhaling.

In feite dekt de titel I Care a Lot op alle vlakken de lading. Die titel is uiteraard ironisch, maar vertelt ook iets waarachtig over Marla en de andere personages. Ondanks hun verdorvenheid, ongebreidelde ambitie en wraakzucht hebben ze allemaal iemand waarvoor ze alles zouden doen. Die karaktertrek merken ze echter niet bij de ander, wat leidt tot een climax die niet iedereen zal zien aankomen. Blakeson maakte van zijn bad people-satire bovendien heerlijk spannend entertainment met veel twists and turns, zodat dat het allemaal naar meer smaakt.

>>Klap

De Britse regisseur-scenarist J Blakeson kneedde deze amusante satire over een oplichtster die zich verrijkt met het geld van oudjes tot een van de leukste commentaren op het bewind van Donald Trump. Rosamund Pike levert een geslaagde variant op haar personage uit Gone Girl. Een must voor Promising Young Woman-fans.

Regie J Blakeson
Cast Rosamund Pike, Peter Dinklage, Dianne Wiest
Speelduur 1u58
Vanaf 11 augustus in de bioscoop

Lees meer over: