Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.10.2020

Recensie I Am Greta

door Chris Craps

Ik moet bekennen dat ik niet bepaald enthousiast was toen ik vernam dat er een documentaire was gemaakt over de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Ik koester zeker bewondering voor het streven en de volharding van de tiener, maar ik vreesde dat de film weinig meer te bieden ging hebben dan een hoop shots van betogingen en haar typische ‘het is vijf voor twaalf’-lesje. Toch blijkt I Am Greta een meevaller.

Nathan Grossman, die het geluk had om al heel vroeg in contact te komen met de familie Thunberg, schetst de periode van Greta’s eenvrouwsactie voor het Zweedse parlement tot haar emotionele speech bij de VN in New York. De toeschouwer is op die manier getuige van de evolutie van een eenzaam meisje met asperger tot bonafide klimaatpopster. Haar nobel radicalisme in combinatie met haar introverte karakter spreekt tot de verbeelding en verklaart min of meer waarom ze wereldwijd volgelingen en fans op de been wist te brengen. De film schetst echter eveneens, louter door haar te observeren, waarom ze doet wat ze doet: door haar aandoening is ze enorm gefocust op haar doel.

Uiteraard was alles alleen maar mogelijk dankzij haar ouders – en dan vooral haar vader Svante – die bereid waren om haar tot het einde van de wereld te volgen en te beschermen. Waarschijnlijk konden ze niet anders, want hun uiterst intelligente dochter beschikt niet alleen over een enorme dossierkennis, ze heeft altijd wel een antwoord klaar en haar koppigheid wordt enkel geëvenaard door haar moed. “I am a nerd”, zegt ze tegen de Franse president Macron die compleet verrast is door zoveel eerlijkheid.

Grossman toont tenslotte ook een tiener die, omdat ze het gewicht van de wereld op zich heeft genomen, bereid is tot een uitputtingsslag. Haar consequente houding gecombineerd met haar volharding werpt evenwel vruchten af. Alleen niet bij de politici. Macron vindt haar leuk, maar daar blijft het bij. Voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker lijkt niet eens te horen wat ze zegt en reageert met dronkenmanspraat. En de aanwezigen op de klimaatconferenties applaudisseren beleefd en vragen vervolgens een selfie.

Zij die dwepen met Thunberg zullen I Am Greta aanbidden, maar voor hen is de film niet echt bedoeld. De docu moet vooral zij die er nog steeds van overtuigd zijn dat de klimaatcrisis fake news van complotterende linkse rakkers is, doen nadenken. Grossman kiest uiteraard partij, maar hij brengt zijn boodschap sober, eerlijk en genuanceerd.

>>Klap

Nathan Grossman volgt in zijn documentaire de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg van eenzame tiener die een eenvrouwsactie voor het Zweedse parlement start tot boegbeeld van de klimaatdemonstraten. Een zusje van He Named Me Malala, de documentaire over de jonge Pakistaanse vrouwenrechtenactiviste Malala Yousafzai.

Regie Nathan Grossman
Cast Greta Thunberg, Anuna De Wever, Emmanuel Macron
Speelduur 1u37
Vanaf 21 oktober in de bioscoop