Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.10.2020

Recensie Honest Thief

door Chris Craps

Waarom acteert Liam Neeson eigenlijk nog? Misschien zou hij zich anders vervelen? Sinds de Ier met Taken een actiester op leeftijd is geworden, lijkt zijn interesse voor script of concept onbestaand. It’s take the money and run. Voor het iets meer artistieke zijn er nog altijd Christopher Nolan en Martin Scorsese. Het ergste is dat Neeson je alles kan doen geloven, zo goed is hij. Met Honest Thief heeft hij echter een nieuw dieptepunt bereikt.

Laten we met een positieve noot beginnen: Honest Thief bevat noch het Death Wish-geweld, noch het extreem simplisme van de Taken-franchise. Dat maakt dit genrefilmpje er helaas niet beter op. Neeson vertolkt een professionele bankrover die op zijn 65e halsoverkop verliefd wordt en zijn criminele carrière achter zich wil laten. Hij belt daarom naar het FBI om zich aan te geven: hij belooft het gestolen geld terug te geven, maar dat is buiten de hebzucht van enkele corrupte agenten gerekend.

De scenaristen van Honest Thief wilden vermoedelijk een popcornfilm maken met een beetje romance (met Kate Walsh), een beetje comedy (de recent gescheiden flik met de hond) en een beetje actie (ja, er is een car chase). De romance is echter van de flauwste soort, de comedy werkt maar half en de actie is niet bepaald origineel. Ergst van al: de spuuglelijke digitale fotografie die het geheel als een goedkoop vluggertje laat aanvoelen.

De coronacrisis en het gebrek aan commerciële titels in de zalen zullen wel de redenen geweest zijn waarom dit derderangsproduct een bioscooprelease wordt gegund. Nu ja, Neeson-fans – degene die zich niet wagen aan Silence – zullen dit waarschijnlijk een acceptabel tussendoortje vinden. De steracteur geeft immers altijd alles, zoals Michael Caine dat jaren geleden deed in de rommel waarmee hij een prachtig landhuis kon kopen.

Liam, als je dit leest: herpak je, man! Je bent beter dan Steven Seagal en vergelijkbare nitwits.

>>Klap

Bankrover Liam Neeson komt in dit thrillerdrama met een beetje humor tot inkeer wanneer hij de liefde van zijn leven (Kate Walsh) ontmoet. Hij wordt echter gedwarsboomd door corrupte agenten. Voor de fans van Taken en andere Liam Neeson-actiefilms.

Regie Mark Williams
Cast Liam Neeson, Kate Walsh, Jai Courtney
Speelduur 1u39
Vanaf 21 oktober in de bioscoop

 

Lees meer over: