Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.01.2019

Recensie Glass

door Chris Craps

Ik heb nooit begrepen waarom M. Night Shyamalan zo gehaat wordt. Oké, The Last Airbender was een brug te ver, maar The Sixth Sense, Signs en The Village blijven knap geregisseerde, originele popcornfilms.

De scenarist-regisseur was 19 jaar geleden ook verantwoordelijk voor een van de meest originele superheldenfilms ooit: Unbreakable. Tot voor kort leek het alsof hij alles had verteld over zijn kijk op comics en hun personages, maar met Glass koppelt hij – via de kleinschalige omweg Split– terug naar het universum van Unbreakable.

In die film stond de onschendbare held David Dunn (Bruce Willis) alias The Overseer centraal, in Split de gespleten slechterik Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) en in Glass worden de twee door een bizarre psychiater samengebracht in dezelfde instelling waar de breekbare Elijah Price, Dunns voormalige nemesis, al jaren opgesloten zit.

Hoe minder je weet over Glass, hoe beter. Shyamalan staat bekend om zijn verrassende plotwendingen en ook hier ontbreken die niet. Je doet er echter wel goed aan om Unbreakable en Split nog eens te bekijken als je de bigger picture wilt zien.

Qua scenario kan dit derde deel niet aan zijn voorgangers tippen. De narratief is net iets te grillig om het eindresultaat als een echt meesterwerkje te beschouwen. Toch valt Glass nog altijd te verkiezen boven conventionele superheldenfilms als het karikaturale Black Panther, het slaapverwekkende Batman v Superman en het kinderachtige Aquaman. Als Marvel en DC supermarkten zijn, dan is Shyamalan een delicatessenwinkel.

Hij denkt echt diep na over zijn films, zowel op inhoudelijk als stilistisch vlak. Hier probeert hij de thematiek van Unbreakable – stripverhalen als verslaggeving van een geheime realiteit – verder uit te diepen, wat ervoor zorgt dat zelfs de nuchterste mens zal inzien dat comics meer kunnen zijn dan op jongeren gerichte pulp.

Glass heeft nog drie andere troeven: McAvoy steelt na zijn krachttoer in Split opnieuw de show met de 24 persoonlijkheden die in Crumb huizen, Willis maakt een bescheiden comeback na al de snertprojecten waarin hij de laatste jaren opdraafde en Jacksons Glass evolueert op grootse wijze van een gedrogeerde plant naar de giftigste der masterminds

Een beetje zoals Shyamalan zelf, dus.

>>Klap

The Sixth Sense-regisseur M. Night Shyamalan geeft zijn eigenzinnige superheldentrilogie een speelse finale door Split-slechterik The Beast op te voeren als speelbal in de strijd tussen de superheld en de nemesis uit Unbreakable. James McAvoy steelt de show, Bruce Willis maakt een comeback en Samuel L. Jackson is enigmatischer dan ooit.

Regie M. Night Shyamalan
Cast Bruce Willis, James McAvoy, Samuel L. Jackson
Speelduur 2u09
Vanaf 16 januari in de bioscoop