Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.01.2019

Guillermo del Toro tweet Roma en Logan hemel in

door Vertigo

Nadat hij het één van zijn vijf favoriete films aller tijden noemde, heeft Guillermo del Toro nogmaals de loftrompet gestoken over Alfonso Cuaróns Roma. Del Toro wijdde een Twitter-thread aan de film van zijn Mexicaanse collega die hem mogelijk opvolgt als Oscarwinnaar voor Beste Regisseur.

Hij beschrijft onder meer hoe de openingsscène een centraal thema van de film introduceert en hoe het stilzwijgen van het hoofdpersonage bijdraagt tot haar verhaallijn. “Ze overstijgt en onderdrukt haar emoties tot ze uiteindelijk naar boven komen,” tweette hij.

Volgens Del Toro is Roma geen subjectieve karakterstudie, maar een levend schilderij over een persoon, een tijdperk en een plaats. “Het is geen portret,” zei hij, “maar een fresco, een muurschildering.” Tenslotte besprak hij ook de symboliek van water in de film en de rest van Cuaróns oeuvre.

Eerder prees Del Toro ook al James Mangolds Logan de hemel in. Hij prees het poëtische script en de brutale actie en noemde het één van de beste superheldenfilms ooit. Ook legde hij de link met de western Shane waar in Logan naar wordt verwezen.

Acteur Elijah Wood stemde in met Del Toro’s analyse en Mangold zelf voelde zich vereerd. “Vroeger dacht ik indruk te moeten maken op de pers of aan de box-office,” schreef hij. “Het respect en de vriendelijkheid van collega’s voor wie ik enorm veel bewondering heb, is mij echter altijd het meest bijgebleven.”

Bron: IndieWire, ScreenRant