Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.07.2021

Recensie Fast and Furious 9

door Chris Craps

Vin Diesel en zijn collega-producers bewijzen met de negende episode van de Fast & Furious-franchise dat er voor hen geen grenzen meer zijn. Alles kan, hoe absurd en ongeloofwaardig het allemaal ook is. Het kan hen geen barst meer schelen dat niemand het verhaal nog ernstig neemt. Ze weten ondertussen dat hun publiek de grootste onzin slikt.

Petrolhead Dom (Vin Diesel) ontdekt in een neergestort vliegtuig een spoor van zijn ‘verloren’ broer (John Cena). Die zou op zoek zijn geweest naar de geheime lading van het toestel. Meer nog, Jacob zou samenwerken met een persoon die het het Fast and Furious-team in een van de vorige afleveringen enorm lastig heeft gemaakt.

Vergeet het bovenstaande maar onmiddellijk. Scenarist Daniel Casey en regisseur Justin Lin hebben zoals eerder vermeld alle logica en geloofwaardigheid overboord gegooid. Helemaal over the top wordt het wanneer enkele personages zich in ware Moonraker-stijl richting ruimte begeven. De Amerikaanse box officecijfers bewijzen echter dat de fans met dat soort onzin geen problemen mee hebben. Voor hen tellen enkel de wagens, de stunts, de adrenalinerush en de humor. Dat die laatste thuishoort in de categorie ‘vreselijk lui’, lijkt ook al niets uit te maken.

Over het acteerwerk even geen goed nieuws: Diesel doet weinig meer dan zijn idiote dialogen gutturaal verkrachten, Tyrese Gibson en Chris ‘Ludacris’ Bridges lijken hun gebekvecht te improviseren alsof ze een stelletje debutanten zijn, Jordana Brewster is nog steeds de slechte actrice die ze twintig jaar geleden was en Michelle Rodriguez loopt de hele tijd bedrukt rond. Charlize Theron is de enige die nog iet of wat moeite doet en daarom waarschijnlijk de leukste oneliners in de mond krijgt gelegd.

Tot slot toch nog effe melden dat de Fast and Furious-franchise iets tragisch blijft hebben. Diesel droomde namelijk twintig jaar terug van een persoonlijk project over Hannibal en zijn olifanten. Hij hoopte dat het enorme succes van de franchise hem de macht zou geven om die film te maken, maar Hollywood heeft nooit toegehapt en intussen is hij te oud voor de hoofdrol. Diesel zal dus voor altijd achter het stuur blijven zitten van dit soort ridicule rommel.

 >>Klap

In de negende deel van actieserie krijgt petrolhead Dom (Vin Diesel) het aan de stok met zijn ‘verloren’ broer (John Cena). Fast & Furious-veteraan Justin Lin levert spektakel met een verhaal dat het Team Diesel tot in de ruimte brengt. Vandaar: de Moonraker-aflevering van de franchise.

Regie Justin Lin
Cast Vin Diesel, John Cena, Charlize Theron
Speelduur 2u23
Vanaf 14 juli in de bioscoop