Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.07.2021

Recensie Falling

door Chris Craps

Viggo Mortensen is een zeer interessante acteur met een heel gevarieerde carrière. Zijn regiedebuut was dan ook iets om naar uit te kijken en hij toont zich een zeer gevoelige observator vol mededogen.

Falling vertelt een heel eenvoudig verhaal, maar de personages zijn uiterst complex. De relatie tussen John Peterson (Mortensen zelf) en zijn vader Willis (Lance Henriksen) staat centraal. John heeft heel veel geduld en dat is nodig. Willis is namelijk een extreem conservatieve man die de homoseksualiteit van zijn zoon nooit heeft aanvaard.

Bovendien begint de vader sporen van dementie te vertonen en zal hij vroeg of laat niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. John laat Willis bij hem thuis logeren om samen naar een tehuis te kunnen zoeken, maar samenleven met zo’n kankerende, onbeschofte en boosaardige man is allesbehalve makkelijk.

De 81-jarige Lance Henriksen is de voornaamste reden om Falling te gaan bekijken. De cultacteur – vooral bekend uit actiefilms als The Terminator en Aliens – levert hier een van zijn beste acteerprestaties. Je gelooft hem volledig. Willis is een verschrikkelijke mens die zijn zelfhaat uit door de mensen die van hem houden onophoudelijk te beledigen. Henriksen zorgt er echter voor dat het personage nooit tot een karikatuur verwordt.

Daarnaast schildert Mortensen ook een portret van onvoorwaardelijke liefde. Er zijn maar weinig mensen zoals John die ten koste van hun eigen geestelijke gezondheid zoveel haat trotseren. Of dat Johns geduld grenzen kent, is echter de hamvraag.

Tot slot: er zit een heel grappig scène in Falling. Daarin duikt een bekende regisseur op, die iets doet wat min of meer in het verlengde ligt van zijn eigen films.

>>Klap

Acteur Viggo Mortensen regisseert zichzelf en veteraan Lance Henriksen in een fors drama over een homoseksuele zoon die voor zijn dementerende, homofobe vader probeert te zorgen. Een variant op Ingmar Bergmans Herfstsonate.

Regie Viggo Mortensen
Cast Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Laura Linney
Speelduur 1u52
Vanaf 14 juli in de bioscoop