Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.04.2018

Recensie Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

door Chris Craps

De titel van de nieuwe biopic van Gus Van Sant verwijst naar de tekst onder een tekening van onderwerp John Callahan, met daarop een indiaan op het oorlogspad die voor een lege rolstoel staat. Het is de zwarte humor van de gevierde cartoonist ten voeten uit. Alleen jammer dat de film niet geestiger is.

Je kunt het leven van Callahan bezwaarlijk als hilarisch omschrijven. De man werd op achtjarige leeftijd misbruikt, waarna hij als tiener een alcoholist werd. Op zijn 21e belandde hij in een rolstoel nadat hij in zwaar beschonken toestand met een drinkebroer meereed. De chauffeur kwam er met een schram van af, maar Callahans ruggengraat was zwaar toegetakeld. Er leek hem enkel nog een leven als bijna volledig verlamde nobody in een rolstoel te resten.

Maar dankzij groepstherapie en een gitzwart gevoel voor humor, die hij vertaalde in geestige cartoons, wist Callahan uit een diep dal te klimmen. Die hele lijdensweg weet Gus Van Sant (To Die For, Good Will Hunting, Finding Forrester, Milk) via een efficiënte flashbackstructuur te brengen. Flink geholpen door de uitstekende vertolkingen van kameleonacteur Joaquin Phoenix en een bijna onherkenbare Jonah Hill levert hij een zeer respectabele biopic af die alle clichés en melodrama uit de weg gaat.

Het is echter vreemd dat Phoenix op geen moment als aguy with funny bonesoverkomt. De schuld ligt zeker niet bij de topacteur die in het verleden al meermaals bewees dat hij geestige nummertjes kan opvoeren. Het probleem ligt vooral bij Van Sant en het script. De filmmaker mag dan één zwarte komedie (To Die For) op zijn CV hebben staan en een zeer integer mens zijn, hij is tegelijk ook – om het wat oneerbiedig te zeggen – een droogstoppel. Hij zag de tragedie en menselijkheid in Callahans leven, maar slaagt er niet in om de humor van de cartoonist en zijn surrealistische pech te vatten.

Licht absurde conclucie: Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot voelt een beetje aan als Man on the Moon, maar dan geregisseerd door Wim Wenders en met Sean Penn als Andy Kaufman.

>>Klap

Milk-cineast Gus Van Sant focust in dit biografisch drama op John Callahan (Joaquin Phoenix), een man die in een rolstoel belandde en een beroemd cartoonist werd. Een mix van Passion Fishen American Splendor.

Regie Gus Van Sant
Cast Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara
Speelduur1u53
Vanaf 18 april in de bioscoop