Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.02.2019

Recensie Can You Ever Forgive Me?

door Chris Craps

Dit drama vol geestige momenten schetst een cruciale periode uit het leven van de schrijfster Lee Israel (1939-2014). De 51-jarige vrouw (Melissa McCarthy in dé rol van haar leven) zit begin jaren 90 in zak en as. Ze heeft ooit succesvolle biografieën geschreven, maar kampt nu met een writer’s block en ernstige financiële problemen. Wanneer ze authentieke correspondentie vindt van Fanny Brice, besluit ze brieven van de radio- en theaterster en andere dode celebrity’s te vervalsen.

Hoewel Israel niet bepaald een prettig mens is, weet McCarthy haar enigszins sympathiek neer te zetten. Ja, ze is een misantropisch drankorgel dat niet wil aangeraakt worden, maar je begrijpt haar daden en bewondert haar talent om in het hoofd van een Noël Coward of een Dorothy Parker te kruipen.

McCarthy krijgt forse steun Richard E. Grant als haar flamboyante partner in crime. De Brits speelt in feite een variant op zijn doorbraakrol in Withnail and I, maar doet dat met zoveel vuur en overtuiging dat hij bijna de show steelt. De rol betekent een stevige comeback voor een acteur wiens carrière jarenlang voorbij leek.

Waar The Diary of a Teenage Girl nog een indiegevoel uitstraalde, komt Can You Ever Forgive Me? een pak dichter bij Hollywood. Maar dan in de positieve zin. De film is conventioneel opgebouwd en bevat een klassieke mea culpa-scène, maar hij klinkt nooit vals, doet weinig toegevingen aan het grote publiek en wordt op geen enkel moment overhaast verteld.

Een warme aanrader.

>>Klap

The Diary of a Teenage Girl-cineaste Marielle Heller voert in deze biopic een verrassende Melissa McCarthy op als Lee Israel, een schrijfster die brieven van overleden auteurs vervalste om uit geldnood te geraken. Een tragikomedie à la The Hoax.

Regie Marielle Heller
Cast Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Jane Curtin
Speelduur 1u47
Vanaf 6 februari in de bioscoop