Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.10.2016

Recensie Bridget Jones’s Baby

door Vertigo

Bridget Jones (Renée Zellweger) mag dan eindelijk haar doelgewicht gehaald hebben, haar 43e levensjaar viert ze moederziel alleen. Weliswaar met een overvol glas witte wijn, natuurlijk. Wanneer de avond uitmondt in een solo-karaoke op ‘All By Myself’, beslist ze dat het tijd wordt voor verandering. Mark Darcy (Colin Firth) heeft ze een paar jaar geleden gedumpt – zijn druk werkschema stond in de weg van hun relatie – en playboy Daniel Cleaver (Hugh Grant, afwezig in dit luik) is overleden in een vliegtuigongeluk. Bridget beslist vanaf nu als trotse SPILF door het leven te gaan, de spinster-variant van een MILF.

Na een dronken aanvaring met Ed Sheeran op een muziekfestival, begeeft Bridget zich in een foute tent op de camping. Zo ontmoet ze de Amerikaan Jack (Patrick Dempsey) met wie ze een hete nacht beleeft. Niet veel later deelt ze ook nog eens de lakens met Mark. Bridgets ecovriendelijke condooms zijn echter al lang over datum, met als gevolg dat ze zwanger blijkt maar niet weet wie de vader is.

Wat volgt zijn opnieuw heel wat liefdesperikelen voor het sociaal gehandicapte rolmodel. Aanvankelijk probeert ze een monogame relatie met beide mannen, wat uitmondt in een lightversie van een polyamoureuze verhouding met als hilarisch hoogtepunt een scène bij de prenatale yoga waar Mark en Jack zich als Bridgets donorkoppel moeten gedragen. Bridget Jones’s Baby werkt inderdaad het best wanneer de film zich toespitst op de onderlinge relaties tussen de hoofdpersonages.

Er zijn tevens wat geslaagde side-gags. Emma Thompson – tevens co-scenariste – steelt de kroon als Bridgets gynaecologe met haar kurkdroge oneliners. Bridgets moeder (Gemma Jones) probeert burgemeester te worden via een oubollige campagne à la Margaret Thatcher. En de slapstickachtige scène waarin Jack en Mark de hoogzwangere Bridget klungelig naar het ziekenhuis dragen, werkt wonderwel.

Minpunten zijn vreemd genoeg de hoofdacteurs. De superstrakke Zellweger heeft steevast een doodse blik in haar ogen, wat menig kijker zal doen snakken naar dat warme, ronde gezicht van weleer. En ook Firth speelt zonder veel vuur. Gelukkig zorgen Dempsey, Thompson en Sarah Solemani (die Bridgets seksueel actieve collega speelt) voor de nodige verfrissende toetsen

Vooral voor de diehard fans!

>>KLAP

Sharon Maguire (Bridget Jones’s Diary) regisseert een waardige afsluiter van de Britse romcomtrilogie, waarin het titelpersonage met een onverwachte zwangerschap én de identiteit van de baby daddy worstelt. Emma Thompson steelt de show als gynaecologe.

Regie Sharon Maguire
Cast Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey
Speelduur 2u03
Vanaf 12 oktober in de bioscoop