Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.10.2016

#TuffinTipt Film Fest Gent – Dag 2: Bacalaureat

door Steven Tuffin

Film Fest Gent wordt wel eens het Cannes van Vlaanderen genoemd en dat is met zo’n indrukwekkend programma niet geheel onterecht. Onze hoofdredacteur, Steven Tuffin, baant zich een weg door het aanbod en pikt elke dag een aanrader uit. Vandaag: Bacalaureat van Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu.

Zijn vorige film, Beyond the Hills, kon me niet helemaal overtuigen, maar ditmaal speelt Cristian Mungiu opnieuw op het niveau van zijn Gouden Palm-winnaar 4 Months, 3 Weeks and 2 Days. In tegenstelling tot veel van zijn arthouse-collega’s deinst de peetvader van de Roemeense New Wave er niet voor terug om voluit te entertainen – of beter: mee te slepen. Dat deed hij met zijn eerder genoemde abortusrelaas en dat doet hij opnieuw met dit verhaal van een dokter die al zijn principes overboord gooit zodat zijn tienerdochter haar diploma kan halen.

Sta me toe mijn stoute schoenen aan te trekken en de vergelijking te maken met de recente Dardennes, La fille inconnue. Ook daarin staat een arts op queeste centraal, maar je voelt zelden of nooit écht mee met haar. Mungiu vindt daarentegen de perfecte balans tussen spannend gekronkel dat weggelopen lijkt uit de betere thriller en krachtige ideeën over de alsmaar amorelere tijden waarin we leven.

Zo’n mix van brein en branie: welke bioscoopbezoeker is daar niet voor te vinden?!?

Tickets voor Film Fest Gent koop je hier.