Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.03.2020

Recensie Bloodshot

door Ruben Nollet

Ergens in Kenia verschansen schurken zich in een huis. Een militair (Vin Diesel) besluipt de schuilplaats, veegt zijn boots aan het bevel om op versterking te wachten, dringt de woning binnen, schiet een resem terroristen overhoop en redt een gijzelaar. Wat een held! Wat een idioot, zul je bedoelen.

Een half uur later zal blijken dat Vin Diesels dwaze heldhaftigheid een reden heeft, maar intussen heeft hij zijn stupiditeit wel al een paar keer bevestigd. Wie haalt het bijvoorbeeld in zijn hoofd om zijn nieuwe superkrachten uit te proberen op een betonnen zuil die duidelijk in de zaal staat om het dak van de sportzaal omhoog te houden? Soit, Bloodshot is sowieso niet het soort film dat de kijker wil overtuigen met zijn vlammende intelligentie. En dat is eigenlijk jammer, want hij is gebouwd rond een intrigerend concept met een goeie wending. 

Tijdens dat eerste half uur moet Diesel toekijken hoe zijn geliefde echtgenote genadeloos afgemaakt wordt, alvorens zelf een kogel in de kop te krijgen. Einde verhaal? Neen, want hij ontwaakt op de operatietafel van een biotechnisch genie (Guy Pearce). Die bolleboos heeft Diesel niet alleen uit de dood teruggehaald, hij heeft hem ook serieus bijgespijkerd. In plaats van bloed heeft onze held nu nanobots die elk letsel in een oogwenk kunnen herstellen. Diesel is met andere woorden onkwetsbaar geworden, en dat zal de wereld geweten hebben.

Bloodshot, een verfilming van de gelijknamige stripreeks van Valiant Comics, is in wezen een variant op Roland Emmerichs scifi-actiefilm Universal Soldier, maar dan met betere speciale effecten. Het fotorealistische spektakel moet het echter afleggen tegen de ridicule dialogen, de zielige pogingen tot humor, de duffe moraal en de irritante vertolkingen – met een speciale vermelding voor de bedenkelijke m’as-tu vu-prestatie van Eiza González.

Maar er is ook goed nieuws: wie op zoek is naar een verfrissende actiethriller over een man die na een traumatische ervaring een nieuwe kans krijgt door toedoen van spitstechnologie kunnen we van harte Upgrade aanbevelen. Dat is een film van Leigh Whannell (nu gloeiend hot dankzij The Invisible Man). Zonder dank.

>>Klap

Vin Diesel kruipt in de huid van een onverwoestbare supersoldaat, het resultaat van een hoogtechnologisch experiment. Actiespektakel dat ideeën combineert uit onder meer Universal Soldier, Total Recall en Terminator 2. Naar de gelijknamige stripreeks. 

Regie David F. Wilson
Cast Vin Diesel, Guy Pearce, Eiza González
Speelduur 1u49

Lees meer over: