Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.09.2019

Recensie Bacurau

door Chris Craps

In films als From Dusk Till Dawn, The Cabin in the Woods en Mother! verandert de toon onverwachts en bevind je je plots in een ander genre. Iets gelijkaardigs gebeurt in Bacurau van de Braziliaanse filmmakers Kleber Mendonça Filho en Juliano Dornelles (Aquarius). Het is een gewaagde ingreep die verrast, maar slechts gedeeltelijk werkt.

In het eerste half uur bekijk je een naturalistische arthousefilm waarin je door de ogen van Teresa (Barbara Colen) de inwoners van Bacurau, een piepkleine dorpje in het noordoosten van Brazilïe, leert kennen. Aanleiding voor de terugkeer van Teresa is de dood van de matriarch van het dorp. Er ontstaat tumult wanneer de plaatselijke dokter (Sônia Braga) stomdronken de voorbereiding van de begrafenis verstoort. Daarna volgen andere kleine incidenten die een grotere ramp aankondigen: een watertank arriveert doorboord met kogels, door een ongeval liggen op de hoofdweg overal doodskisten verspreid en de gsm-ontvangst laat het afweten.

Voor je het goed en wel beseft, betreed je mainstream-wateren en meer bepaald die van het westerngenre en de exploitation movie. Alleen al de verschijning van de legendarische Duitse cultacteur Udo Kier is genoeg om te beseffen dat Bacurau op een totaal andere manier zal eindigen dan dat hij begon.

Filho en Dornelles hebben duidelijk hoog gemikt, maar hun scenario schiet tekort. Ze veranderen namelijk van point of view wanneer het hen uitkomt. Aangezien het vertelperspectief onlosmakelijk verbonden is met de narratieve structuur, schept die inconsequente aanpak ook problemen voor het ritme van de vertelling.

Al bij al valt Bacurau nog mee. Dit narratieve experiment bevat genoeg verrassingen zodat je je nooit gaat vervelen. Of de wel zeer nadrukkelijke derde-wereld-als-speeltuin-voor-neonazigespuis-boodschap na de eindgeneriek zal blijven nazinderen, lijkt minder waarschijnlijk.

>>Klap

Een Braziliaans dorpje wordt na de dood van de matriarch opgeschrikt door een reeks brutale moorden. Tussen arthouse en mainstream schipperende western die begint als The Milagro Beanfield War en evolueert naar een variant op The Most Dangerous Game.

Regie Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles
Cast Sônia Braga, Udo Kier, Barbara Colen
Speelduur 2u12
Vanaf 25 september in de bioscoop

Lees meer over: