Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.09.2020

Recensie Babyteeth

door Chris Craps

Het zal je als ouder maar overkomen.: je tienerdochter wordt ernstig ziek en is misschien terminaal. En dan komt ze opdagen met de horrorversie van the boyfriend, een junkie zonder ouderlijk toezicht. Hoe reageer je als vader en moeder? Ga je die jongen, die dochterlief nog een paar fijne momenten kan bezorgen, de deur wijzen? Of werp je alle opvoedkundige regels overboord en luister je naar je hart?

Het zijn die vragen die de Australische Shannon Murphy stelt én beantwoordt in haar langspeelfilmdebuut. Murphy had van Babyteeth een onvervalste tearjerker kunnen maken, maar ze hield vals sentiment ver weg en injecteerde het verhaal met humor en onverwachte, gekke situaties. Gevoelige zielen zullen naar het einde nog altijd een doos Kleenex nodig hebben, maar je voelt je nooit emotioneel gemanipuleerd.

Murphy kon beroep doen op toptalent. De rijzende ster Eliza Scanlen (Sharp Objects, Little Women, The Devil All the Time) is zeer overtuigend, Ben Mendelsohn (Rogue One, Captain Marvel) toont na een reeks eendimensionale slechteriken dat hij zonder moeite een gevoelig en kwetsbaar personage kan neerzetten en Essie Davis (The Babadook, True History of the Kelly Gang) vertolkt als geen ander de diepere gevoelens van een moeder die haar kind dreigt te verliezen.

Er zit wel een dosis voorspelbaarheid in de film. Babyteeth volgt zonder veel omwegen de narratieve ontwikkeling van Love Story, die vreselijke smartlap uit 1970. Murphy houdt echter een paar interessante ingrepen achter de hand, waardoor je toch nog een beetje verrast kunt worden. Je voelt dat voor haar de verhaalstructuur en – opbouw nooit prioriteit hadden, maar dat ze zich helemaal focuste op de sfeer, de cast en de afzonderlijke scènes. Wat niet echt een probleem is, gezien het prima eindresultaat.

>>Klap

De Australische Shannon Murphy schetst in haar langspeeldebuut hoe liefdevolle ouders reageren wanneer hun doodzieke dochter naar huis komt met een junkie. Ondanks het verwantschap met de snotterklassieker Love Story laat dit rauw familiedrama geen vals sentiment toe.

Regie Shannon Murphy
Cast Eliza Scanlen, Ben Mendelsohn, Essie Davis
Speelduur 2u00
Vanaf 30 september in de bioscoop