Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.07.2018

Recensie Ant-Man and the Wasp

door Steven Tuffin

Drie cruciale adjectieven in het Marvel-handboek zijn middelmaat, kwantiteit en kwaliteit. Zo staan ze meteen ook in volgorde van belangrijkheid voor de tot bioscooptitaan uitgegroeide comicgigant. Het merendeel van hun output mikt op degelijkheid zonder meer. Er staan maar een paar echte stinkers op hun filmografie, maar buiten Guardians of the Galaxy is er van een echt meesterwerk geen sprake. Daarnaast regent het releases. Momenteel zitten ze aan zo’n drie films per jaar. Dat heeft zo zijn voor- en zijn nadelen. Enerzijds ligt superheldenmoeheid al een tijdje op de loer. Anderzijds zorgt de hoge productiviteit ervoor dat er al eens een iets eigenzinniger personage de revue passeert.

In dat rijtje hoort Ant-Man thuis. De kruimeldief (Paul Rudd) die met de hulp van een wetenschapper (Michael Douglas) superklein kan worden, heeft buiten een opmerkelijke passage in Captain America: Civil War weinig te maken met de grote gebeurtenissen uit het Marvel Cinematic Universe. Zowel zijn eerste solofilm als deze sequel vertellen grotendeels stand alone stories. De reddingsactie die Ant-Man samen met de dochter van de wetenschapper aka The Wasp (Evangeline Lilly) op touwen zet om haar moeder (Michelle Pfeifer) uit een andere dimensie terug te halen, wordt niet beïnvloed door de tragische verwikkelingen uit het recente Avengers: Infinity War.

En zo belanden we bij de kwaliteit. Ant-Man and the Wasp werd net zoals zijn voorganger geregisseerd door Peyton Reed, een Hollywood-vakman die uitmunt in licht verteerbare kost als Bring It On en Yes Man. Dat zijn niet de meest epische producties, maar in tegenstelling tot de gebroeders Russo kent Reed duidelijk het verschil tussen uit de hand gelopen televisie en rechtgeaarde cinema. Of hoe verklaar je anders dat hij dit minor Marvel-avontuur de visuele grandeur en emotionele punch meegeeft die Infinity War compleet ontbeert? Het helpt natuurlijk ook dat Rudd, Lilly en Douglas zich rot amuseren als de helden van dienst en dat  Hannah John-Kamen, Laurence Fishburne en Walton Goggins eindelijk nog eens echt memorabele Marvel-antagonisten spelen.

Is dit een regelrechte pièce de résistance? Nee, daarvoor is het allemaal net iets te vrijblijvend. Is dit de beste Marvel-film in tijden? Zonder twijfel! Sterker nog: Ant-Man and the Wasp is een van de beste blockbusters van de zomer!

>>Klap

Regie Peyton Reed
Cast Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas
Speelduur 1u58
Vanaf 18 juli in de bioscoop