Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.10.2022

Rebel: Adil & Bilall tekenen voor persoonlijk én origineel oorlogsdrama à la Incendies

door Chris Craps

Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben zich aan hun belofte gehouden dat ze niet alleen populair entertainment willen maken. Rebel is een heel ander beestje dan hun tragikomedies Patser, Bad Boys for Life en Grond, en hun superheldenprojecten Ms. Marvel en het geannuleerde Batgirl: een zeer persoonlijk oorlogsdrama dat stilistisch opvalt.

Rebel gaat van start met het verhaal van Kamal (Aboubakr Bensaihi) die besluit naar Syrië te trekken om er oorlogsslachtoffers te helpen, maar evolueert dan naar drie plotlijnen. In de eerste wordt Kamal ontvoerd door IS, de tweede toont de evolutie van zijn jongere broertje Nassim (Amir El Arbi, de kleine broer van Adil), die onder de invloed komt van een IS-ronselaar en de derde volgt hun wanhopige moeder (Lubna Azabal).

Dit had een heel klassiek oorlogsdrama kunnen worden, maar Adil en Bilall geven de film een Incendies-achtige frisheid mee. De mix van oorlogsgeweld en familiedrama wordt wel naar een breed publiek uitvergroot met een laagje exploitation cinema, maar dat laat het duo toe om nog meer grenzen te verleggen. Zo voegden ze knap gechoreografeerde rapmusicalnummers toe, die het resultaat een heel specifieke toon geven en het genre van het oorlogsdrama overstijgen.

Rebel is echter ook een visuele triomf. Volgens Adil en Bilall kostte de film zo’n 9 miljoen euro, maar lijkt wel een duurdere Hollywoodproductie. Dat is niet zo’n grote verrassing, want hun director of photography Robrecht Heyvaert (Patser, Bad Boys for Life, Torpedo, Zillion) heeft zich al meermaals bewezen als een van de grootste talenten van de Belgische cinema en tovert ook nu weer zwierige shots vol kinetisch-magnetische energie voor zijn lens.

Sommigen zullen zich misschien storen aan het feit dat Rebel zich begeeft in de zone tussen commerciële en arthousecinema, zonder resoluut te kiezen. De oprechtheid en bekommernis die de film uitstraalt maken die kritiek echter compleet irrelevant. 

>>Klap

Adil en Bilall nemen in hun persoonlijkste film tot op heden de verscheurdheid van een Syriëstrijder-tegen-wil-en-dank en zijn familie onder de loep. Een oorlogsdrama met echo’s van Incendies en The Hurt Locker.

Regie Adil El Arbi & Bilall Fallah
Cast Aboubakr Bensaihi, Lubna Azabal, Amir El Arbi
Speelduur 2u14
Vanaf 5 oktober in de bioscoop

Lees meer over: