Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.02.2024

Quitter la nuit: Interessant langspeelfilmdebuut met Veerle Baetens (recensie)

door Chris Craps

Met Quitter la nuit, een uitgebreide versie van haar bejubelde kortfilm Une soeur, maakt de Canadees-Belgische cineaste Delphine Girard een interessant langspeelfilmdebuut. In Vlaanderen zal de film vooral aantrek hebben door de bijrol van Veerle Baetens.

Aly, die in een auto zit met Dary, belt op een nacht naar de noodcentrale. Anna (Baetens) neemt op en heeft al snel door dat de vrouw bang is en dat er een agressieve man achter het stuur zit. Ze weet de auto te localiseren en de politie kan Aly bevrijden.

Maar wat is er nu juist gebeurd? De politie ondervraagt zowel Aly als Dary. Aly wil zo snel mogelijk aan het verhoor ontsnappen en Dary beweert dat hij Aly niet begrijpt. Via flashbacks komen we te weten wat er echt is gebeurd.

Het mysterie rond wat er juist gebeurd is, houd je als toeschouwer een tijdje vast. Je meent het min of meer te weten, maar Girard suggereert een complexe situatie. Wat het uiteindelijk toch niet is. Vooral omdat Dary onvoldoende uitgewerkt is.

De laatste act stelt dus wat teleur – endings are everything –  en Girard trekt zeer bewust de feministische kaart. Dat is uiteraard geen probleem, maar het voelt in dit tijdperk toch wel clichématig aan. Het lijkt wel of veel arthousecineasten, om conform te blijven met hun collega’s, originele ideeën inruilen voor platgetreden, op dit moment populaire paden.

Het einde verrast dus geenszins en de resolutie voelt te militant aan om overtuigend te zijn. De acteurs leveren echter degelijke prestaties en maken de eerste 115 minuten toch de moeite. Misschien had Girard het bij een kortfilm moeten houden.

>>Klap

De Canadees-Belgische Delphine Girard schetst in haar langspeelfilmdebuut een incident waarbij een vrouw naar de noodcentrale belt omdat haar vriend zich vreemd gedraagt. Voor fans van de cinema van Xavier Dolan.

Regie Delphine Girard
Cast Selma Alaoui, Veerle Baetens, Anne Dorval
Speelduur 1u48
Vanaf 21 februari in de bioscoop