Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.04.2021

Queeste naar verloren cut Orson Welles’ The Magnificent Ambersons in de steigers

door Vertigo

Regisseur Joshua Grossberg trekt dit najaar in samenwerking met de Amerikaanse betaalzender Turner Classic Movies (TCM) naar Brazilië om de originele cut van Orson Welles’ The Magnificent Ambersons uit 1942 te vinden.

Welles’ verfilming van Booth Tarkingtons gelijknamige roman over een gezin uit de Amerikaanse Midwest was oorspronkelijk twee uur en elf minuten lang, maar de studio RKO knipte er 43 minuten uit en voegde er nieuwe scènes en een nieuw einde aan toe.

Het origineel zou in de jaren zestig zijn opgedoken in Brazilië, waar Welles in 1942 naartoe ging om er in opdracht van de Amerikaanse overheid voor te zorgen dat Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen tijdens WO II de geallieerden steunden.

De regisseur vertrok vlak na de opnames van The Magnificent Andersons en RKO zou hem een kopie van de film hebben opgestuurd om tijdens zijn reis te monteren. Die kopie hoopt Grossberg te vinden.

Grossbergs expeditie zal worden vastgelegd in een documentaire getiteld The Search for the Lost Print: The Making of Orson Welles’ The Magnificent Ambersons.

“We weten dat het een gok is, maar als Joshua Grossberg & co. erin slagen om Orson Welles’ versie van de film te vinden, zou het een van de grootste ontdekkingen in de filmgeschiedenis zijn,” zegt Charlie Tabesh van TCM. “We moeten het proberen.”

“Hopelijk kunnen we de film restaureren en samen met de documentaire uitbrengen in juli 2022, wanneer The Magnificent Ambersons tachtig jaar wordt,” vervolgt hij.

Bron: IndieWire