Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.08.2022

Queer Cinema-icoon Bruce LaBruce komt naar Antwerpen

door Vertigo

Volgende week brengt audiovisueel kunstenaar en Queer Cinema-icoon Bruce LaBruce een bezoekje aan Antwerpen. Op dinsdag 9 augustus worden in De Cinema twee van zijn films, No Skin of my Ass en Saint-Narcisse, getoond gepaard met een gesprek met LaBruce. Op woensdag 10 augustus volgt de opening van zijn tentoonstelling Fixations officieel in CASSTL.

Bruce LaBruce is afkomstig uit Toronto maar werkt internationaal. Naast kortfilms en videoclips regisseerde hij 14 langspeelfilms. De bekendste is Gerontofilia, De film won in 2012 de Grand Prix op het Festival du Nouveau Cinema in Montreal.

De films van LaBruce zoeken geregeld controverse op. L.A. Zombie mocht bijvoorbeeld niet vertoond worden in Australië. Hij werkt ook als regisseur van pornofilms. Daar won hij diverse prijzen voor.

Zowel het Toronto International Film Festival als het MoMA in New York wijdden al retrospectieven aan het werk van LaBruce. In september volgt eentje in het filmmuseum van Quebec.

Fixations toont een selectie uit het fotografiewerk van Bruce LaBruce. Daarin is te zien hoe het lichaam, vaak naakt en geseksualiseerd, vereerd en onteerd wordt. LaBruce schuwt daarbij expliciete beelden niet.

De tentoonstelling toont zowel foto’s die over een volledige muur uitvergroot worden als kleine reproducties. Die laatste worden voortdurend herhaald, net zoals bij beelden op sociale media.

LaBruce deelt de tentoonstellingsruimte met zijn vriend Jonathan Johnson. De Duitse juwelenmaker stelt sieraden tentoon die hij in samenwerking met LaBruce ontwikkelde.

De LaBruce-feestweek wordt afgesloten met een party in De Nor, het sociale sculptuur van de Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus.

Hieronder vind je het volledige LaBruce-programma:

Films en gesprek met Bruce LaBruce
De Cinema, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen
Dinsdag 9 augustus – 19 uur
Tickets: 7 euro
Meer info: www.destudio.com

Tentoonstelling Fixations
CASSTL, Braziliëstraat 27, 2000 Antwerpen
Opening: woensdag 10 augustus van 19 uur tot 22 uur
Data: donderdag 11 augustus tot en met vrijdag 16 september
Openingsuren: 14 uur tot 18 uur, van maandag tot vrijdag
Meer info: www.casstl.com

Party: Alle queers in De Nor
De Nor, Middelheimlaan 59, 2020 Antwerpen
zaterdag 13 augustus – deuren open: 20 uur
Concerten: Steven Warwick en Liew Niyomkarn
DJ’s: Bruce LaBruce, Jonathan Johnson & Stéphane Schraenen, Daniël de Botanicus
Tickets: 15 euro
Meer info: www.denor.com

Lees meer over: