Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.09.2021

Programma Korean Film Festival Belgium 2021 onthuld

door Vertigo

Liefhebbers van de Koreaanse film komen van 22 tot 30 oktober 2021 opnieuw aan hun trekken op de 9e editie van het Korean Film Festival Belgium. ‘Vriendschap’ is dit jaar het centrale thema dat een twintigtal films verbindt. De openingsfilm Samijn Company English Class van Lee Jong-pil is meteen een Belgische première.

De films zijn te zien in vijf zalen in Brussel, Gent, Antwerpen en Luxemburg. Het programma is opgedeeld in drie categorieën: Korean Film Today, Animazing Animation en My Hidden Gem ofwel recente films, animatiefilms en verborgen parels. Het programma bestaat grotendeels uit Belgische of internationale premières.

“Het filmaanbod van het Korean Film Festival is dit jaar groter dan ooit, met vijf recente films, tien animatiefilms en vijf speciale films die je zeker gezien moet hebben,” zegt Kim Jaehwan, directeur van het Koreaans Cultureel Centrum in Brussel.

“Die vijf films werden geselecteerd door Belgische liefhebbers van Koreaanse films. Met andere woorden: het zijn Koreaanse films op maat van de Belgen. Zo bevat de selectie onder meer Poetry van Lee Chang-dong en de horrorfilm The Wailing: meesterwerken die blijk geven van een unieke verbeeldingskracht en visuele pracht. Mijn boodschap aan alle filmliefhebbers en vrienden van de Koraanse cinema: ‘Happy viewing!'”

Korean Film Today

Dit onderdeel toont films die het voorbije jaar in Korea de aandacht hebben getrokken. Zoals overal heeft de Koreaanse filmindustrie sterk geleden onder de coronacrisis. Vanwege de pandemie zijn er niet erg veel nieuwe films uitgekomen.

Toch wist het festival een sterke selectie samen te stellen, met onder meer de Belgische première van het mysterieuze drama Black Light. Ook twee documentaires, over respectievelijk onderwijs en het muziekfenomeen K-pop, zijn niet te missen: Dear My Genius en K-pop Genesis.

Speciale focus: Animazing Animation

Het programma omvat ook tien ijzersterke animatiefilms. Elke vertoning bestaat uit een kort- en een langspeelfilm. De vertoningen laten je ontdekken hoe gelijkaardige elementen op andere manieren vertaald worden naar het scherm, afhankelijk van de regisseur en de lengte van de film.

Beauty Water gooide op de recente editie van het Brusselse animatiefilmfestival Anima al hoge ogen en krijgt nu een verlengstuk op het Korean Film Festival. Met The King of Pigs staat ook een van de eerste films van Yeon Sang-ho, de regisseur van de kaskrakers Train to Busan en Peninsula, op het menu.

Speciale focus : My Hidden Gem

Speciaal voor de 120e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Korea vroeg de organisatie van het festival aan sympathisanten uit de Belgische filmindustrie om hun verborgen Koreaanse filmparels te selecteren. Chris Orgelt (BIFFF), Vincent Penninckx (Suricate), Livia Tinca (Millenium) en Céline Masset (BRIFF en BSFF) zetten hun kennis van en liefde voor de Koreaanse film in, met een sterk programma als resultaat.

4 steden, 5 zalen

Voor deze 9e editie reikt het Korean Film Festival veel verder dan enkel de hoofdstad. Je kan nog altijd naar voorstellingen in de Cinéma Galeries en Bozar in Brussel, maar ook in Studio Skoop in Gent, Cinéma Lumière in Antwerpen en de Cinémathèque in Luxemburg.

Het volledige programma vind je hieronder: