Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.09.2021

Cary Fukunaga beschuldigt Sean Connery’s James Bond van verkrachting

door Vertigo

Toen scenariste Phoebe Waller-Bridge (Fleabag) werd aangenomen om het script van No Time to Die te herwerken, werd er vermoed dat ze de film progressiever moest maken dan zijn voorgangers. Volgens Cary Fukunaga was dat echter al de bedoeling voor haar aanwerving.

“In Thunderball of Goldfinger maakt Sean Connery’s James Bond zich zo goed als schuldig aan verkrachting,” zegt Fukunaga. “De vrouw in kwestie zegt ‘Nee, nee, nee’ en hij zegt ‘Ja, ja ja’. Dat zou tegenwoordig niet meer door de beugel kunnen.”

“De mensen verwachten van een scenariste dat ze er wordt bijgehaald om sterke vrouwelijke personages te schrijven, maar dat wilde producente Barbara Broccoli al van in het begin,” vervolgt hij.

“Je kan van James Bond niet zomaar een ander personage maken, maar je kan wel de wereld rondom hem veranderen en de manier waarop hij zich in die wereld moet gedragen.”

Fukunaga voegt eraan toe dat de vrouwelijke personages in No Time to Die niet enkel in dienst moesten staan van de plot. Lashana Lynch, die MI6-spionne Nomi speelt in de film, vindt dat de regisseur daarin is geslaagd.

“Cary praatte uitgebreid met Barbara en Daniel Craig over hoe ze ervoor konden zorgen dat de vrouwelijke personages op gelijke voet stonden met de mannelijke, geen verantwoording aflegden aan anderen en op sommige momenten alleen in beeld kwamen zodat het publiek hen leerde kennen,” zegt Lynch. “Ze moesten op zich staan en daar hield Carey tijdens de hele shoot rekening mee.”

“Ik had niet het gevoel dat Nomi als jonge, zwarte vrouw constant achter een witte man stond, dus opdracht volbracht,” vervolgt ze. “Daar heeft Cary bewust voor gekozen.”

Bron: IndieWire