Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.09.2021

Programma Courtisane Festival 2021-editie online

door Vertigo

Het Courtisane Festival heeft het volledige programma van zijn 2021-editie onthuld. Die gaat door van 20 tot 24 oktober, tijdens Film Fest Gent.

De selectie bestaat uit zeventien programma’s met recente en herontdekte werken van Sky Hopinka, Lisa Spilliaert, Frederick Wiseman, Ana Hjort Guttu, James N. Kienitz Wilkins, Ann Oren, Diego Marcon, Silvia das Fadas, Sumiko Haneda, Elke Marhöfer, Rosine Mbakam, Graeme Armfield, Margarita Maximova, Stefan Kruse Jørgensen, Ephraim Asili, Elie Maissin & Mieriën Coppens, Konstantin Lopushansky, Éric Baudelaire, Kevin Jerome Everson, Laida Lertxundi, Chick Strand, Elettra Bisogno & Hazem Alqaddi, Mouaad el Salem, Maya Deren, Adrian Paci, Bea Haut, Eva Giolo, Margaret Salmon en Chantal Akerman.

Artist in Focus: Sandra Lahire

Sandra Lahire was een radicale feministische filmmaker en een pionier in de Londense experimentele filmscène in de jaren 1980 en 1990. Lahires werk verdient bredere herkenning. Haar blik op ecologische verwoestingen, feminisme en mentale gezondheid is aangrijpend hedendaags en relevant.

Artists in Focus: C.W. Winter & Anders Edström

C.W. Winter & Anders Edström zijn respectievelijk een filmmaker uit California en een fotograaf uit Zweden. In 2010 debuteerden ze samen met The Anchorage, een film waarin men drie dagen uit het leven van Ulla toont, een weduwe wonende aan de scherenkust van Stockholm.

Tien jaar later brengt het duo een film uit van maar liefst acht uur lang. The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin) volgt vijf seizoenen lang een familie landbouwers in de bergen van de prefectuur Kioto in Japan.

Out of the Shadows

In het retrospectieve programma Out of the Shadows vertoont Courtisane het werk van Atteyat Al-Abnoudy, Assia Djebar, Jocelyne Saab en Heiny Srour, vier filmmakers uit de Arabische wereld.

Afkomstig uit verschillende regio’s en achtergronden verkent hun werk gemeenschappelijke thema’s zoals herinnering en identiteit, onderdrukking en bevrijding, geweld en uitsluiting, en de sociale en politieke rol van vrouwen in Arabische samenlevingen en geschiedschrijving.

CourtisAmis

Word vriend van Courtisane met de CourtisAmis pas en mis niets van wat het festival in 2021 te bieden heeft. Voor slechts €50 krijg je tot het einde van het jaar toegang tot het festival en al zijn andere activiteiten. Met de CourtisAmis Deluxe-pas van €100 krijg je ook de cahiers over Sandra Lahire en Out of the Shadows.

Meer info vind je hier.

Lees meer over: