Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.09.2021

Holebifilmfestival viert 20-jarig bestaan tijdens 2021-editie

door Vertigo

De 20e editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 9 tot 26 november. Gedurende drie weken staan langspeelfilms, kortfilms, documentaires, podiumvoorstellingen en evenementen in de kijker. Voor de scholieren is er een apart programma op maat.

Al sinds 2001 programmeert het Holebifilmfestival kwalitatieve films rond holebi- en transgenderthema’s. Begonnen in Leuven, uitgebreid naar Vlaams-Brabant en nu over heel Vlaanderen, wil het filmfestival een ontmoetingsplaats voor holebi’s, transgender personen én hetero’s zijn.

Het Holebifilmfestival wil in de verschillende steden en gemeenten ook genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen. Zo krijgt de holebi- en transgendergemeenschap een gezicht wat hun aanvaarding en integratie bevordert en personen kan helpen bij hun outing.

Naast kort- en langspeelfilms is er op het festival, dat volledig afhangt van vrijwilligers, ook ruimte voor documentaires, dans en theater.

Door het overhevelen van het pakket gelijke kansen van provinciaal naar Vlaams niveau kwam het voortbestaan van het Holebifilmfestival in het gedrang.

“Gelukkig vonden we bij de Stad Leuven, de Nationale Loterij en het VAF uiteindelijk nieuwe middelen om het festival dit jaar opnieuw te organiseren,” zegt woordvoerder Freddy Verkammen.

De Openingsavond vindt plaats op dinsdag 9 november in CC30 Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, 3000 Leuven. Traditioneel gaat de avond van start met de kortfilmwedstrijd Holebikort.

De avond wordt aan elkaar gepraat door VRT-nieuwsanker Xavier Taveirne. Voor Holebikort wordt hij bijgestaan door de juryvoorzitter, dit jaar niemand minder dan Joke Devynck.

Voor deze editie van Holebikort werden 114 kortfilms ingezonden uit 30 landen.  Uit de genomineerde pareltjes kiest het publiek de uiteindelijke winnaar. Daarnaast worden tijdens de 2021-editie twee nieuwe prijzen uitgereikt: de Bravery Award en de Trans Award.

Met de Bravery Award wil het Holebifilmfestival een kortfilm waar een enorme moed uit blijkt in de kijker zetten, een kortfilm die niet gemakkelijk kan zijn geweest om te maken, gaande van een moeilijk thema tot zelfs een vijandig politiek klimaat. Met de Trans Award wil het Holebifilmfestival de genderdiversiteit extra in de verf zetten.

Meer info vind je hier.

Lees meer over: