Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.09.2019

Programma Brussels jeugdfilmfestival Filem’On onthuld

door Vertigo

Van 23 oktober tot en met 2 november 2019 nodigt Filem’On kinderen en jongeren uit op een uniek cinematografisch avontuur: het Internationaal Filmfestival voor Jong Publiekin Brussel. Filem’On is meteen het grootste filmfestival van België dat zich specifiek richt tot een publiek van 2 tot 16 jaar! Met een verbluffende programmatie vóór en tijdens de herfstvakantie wil Filem’On zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans geven een film mee te pikken.

“Uitvindingen”, dat is de rode draad doorheen de selectie filmklassiekers met onder andere op het programma: Wallace & Grommit (Nick Park), Kuifje en het haaienmeer (Raymond Leblanc) en het cinéconcert “Hommage aan Georges Méliès, de uitvinder van de cinema!”.

Meer dan 130 films, avant-premières én filmklassiekers!

Dit jaar lanceert Filem’On voor het eerst de Filmmagie-UFK-UCC persprijs voor beste jeugdfilm gekozen uit films die in het najaar in de zalen te zien zijn en die Filem’On als avant-première aan het publiek mag voorstellen. Dit zijn onder andere Kapsalon Romy van de bekende Nederlandse filmregisseuse Mischa Kamp, Mijn bijzonder rare week met Tess van Steven Wouterlood, Fritzi, a revolutionary tale van Matthias Bruhn & Ralf Kukula.

Voor de jeugd zijn er de films Stupid Young Heart (Selma Vilhunen) en Une colonie (Geneviève Dulude-De Celles), die beide de Kristallen Beer op de Berlinale 2019 wegkaapten. Verder staan er ook fictie-, animatie-en documentairefilms, in alle formaten, op het programma die wellicht nooit in de zalen te zien zullen zijn, uit meer dan 30 landen zoals Letland, Estland, Nepal en Iran! Deze films dingen mee voor de Filem’On Award, de ECFA of deCOFEJ Award.

Er zijn tenslotte ook heel wat nieuwe releases voor de kleinsten zoals Draak Dries (van de makers van The Grufallo), Zibilla staat op haar strepen (Isabelle Favez, Martina Svojikova en Marjolaine Perreten) en Solan & Ludwig, reis naar de maan (Rasmus A. Sivertsen).

Internationale uitstraling

Filem’On maakt deel uit van de vaste jury van de European Film Award (EFA, Young Audience Award) en nodigt een internationale jongerenjury (Polen, Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland) uit op het festival in Brussel. Deze jongeren zullen, samen met een nationale tienerjury, de competitiefilms beoordelen en per categorie (kids, kortfilm, mundi, teens) een winnaar kiezen.

Verder is er ook een Europese professionele jury aanwezig. Filem’On organiseert ook de 6de European Exchange, met industry events en masterclasses voor professionals die interesse hebben in de productie en distributie van jeugdfilms.

Meer dan alleen film

Filem’On heeft als doel kinderen en jongeren kennis bij te brengen over film en media. Tijdens het filmfestival worden dan ook allerhande workshops georganiseerd. Zo is er de workshop Reportersclub waar tieners zullen leren om als echte journalisten verslag uit te brengen, ook van het filmfestival.

Bekijk het volledige programma hier.

Lees meer over: