Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.10.2019

Programma Breedbeeld Kortfilmfestival bekendgemaakt

door Vertigo

Van vrijdag 8 t.e.m. zondag 10 november vindt in De Studio te Antwerpen het Breedbeeld Kortfilmfestival plaats. Met een eigen kortfilmcompetitie en verschillende gastprogramma’s wil het festival een doorsnede bieden van de diversiteit van de kortfilm in België. Naast nieuw talent zoals Anthony Nti, komen ook verschillende gevestigde namen als Erik Van Looy, Michaël R. Roskam en Felix Van Groeningen hun vroege kortfilms tonen.

Kortfilm is bij uitstek de filmvorm waarmee cineasten hun eerste stappen in de filmwereld zetten. Ondanks de kwaliteit van de Belgische kortfilm, het aanwezige talent en de ruimte voor vrijheid en experiment die deze filmvorm biedt, wordt kortfilm nog al te vaak slechts als een opstapje beschouwd en blijft het platform voor kortfilm te beperkt.

Breedbeeld, het steunpunt voor iedereen die in Vlaanderen (nog) niet-professioneel met foto, film of mediakunst bezig is, laat daarom zijn jaarlijkse kortfilmfestival (vroeger Ciné Public) uitgroeien tot een driedaags festival waarin de kunst van de korte film helemaal centraal staat.

De Nacht van de Jeugdzonde

Een nieuwigheid op het programma is De Nacht van de Jeugdzonde. Iedere cineast leert het klappen van de filmzweep kennen met kortfilms. Daarom blikt Breedbeeld op de openingsavond van het festival met enkele gevestigde namen uit de filmwereld terug op hun vroege werk. Gasten zijn Felix Van Groeningen, Michaël R. Roskam, Jonas Govaerts, Lars Damoiseaux, Hans Herbots, Frank Van Passel, Pieter Van Hees en Erik Van Looy.

Jan Verheyen presenteert de avond, gaat in gesprek met de cineasten en haalt voor de gelegenheid ook zijn eerste kortfilm van onder het stof.

Platform en ontmoetingsplaats

Het festival biedt een breed en divers aanbod, programmeert fictie, animatie en documentaire en reikt in de verschillende categorieën prijzen uit ter waarde van €1.000, als stimulans voor volgende projecten van de cineasten. Buiten competitie wordt het programma opengetrokken met thematische filmluiken, gecureerd door andere filmorganisaties. Kortfilm.be, De Imagerie, Ongezien Kort, Because We Are Visual, Filmmagie en Hakuna stelden elk een luik samen vanuit hun visie op cinema.

Met nagesprekken, interviews met de cineasten en een rondetafelgesprek op het programma, wordt het festival een ontmoetingsplaats voor cineasten en filmliefhebbers, een broeiplaats van ideeën, uitwisseling en reflectie over cinema en – uiteraard – ook een plek waar je kortfilms kan bekijken zoals ze moeten bekeken worden: op het grote scherm.

Het volledige programma en alle andere info vind je hier.