Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.01.2024

Poor Things: Yorgos Lanthimos en Emma Stone gaan loos in #MeToo-variant op Frankenstein (recensie)

door Chris Craps

Poor Things van de Griekse cineast Yorgos Lanthimos draait rond Bella (Emma Stone). Deze jonge vrouw had zelfmoord gepleegd, maar werd door dokter Godwin (Willem Dafoe) – toepasselijk bijgenaamd God – terug tot leven gewekt. Door omstandigheden is Bella nu een volwassen vrouw met het geestelijk vermogen van een kleuter. Ze groeit echter razendsnel op, ontdekt seks en wil vooral vrijheid.

Deze Gouden Leeuw-winnaar past perfect binnen het #MeToo-tijdperk. Bella is als een grappige versie van het monster van Frankenstein die geen schaamte kent en gulzig op zoek gaat naar kennis op alle vlakken. Tijdens het Victoriaans tijdperk waarin het relaas zich situeert, werd van vrouwen echter verwacht dat ze de door het patriarchaat opgelegde regels respecteerden. Bella is niet in staat om dat te doen en maakt daardoor de mannen in haar omgeving helemaal gek.

Lanthimos (The Lobster, The Favourite) brengt dit verhaal van de Schotse schrijver Alasdair Gray niet als een horrorfilm, maar als een Terry Gilliam-achtig sprookje met de hypergestileerde, feeërieke look van Bram Stoker’s Dracula. Bella’s zelfmoord is zelfs identiek in beeld gezet als de dood van Elisabeta (Winona Ryder) in Francis Ford Coppola’s meesterwerk. Ook de kostuums en de decors zijn duidelijk door die klassieker geïnspireerd.

Op bepaalde momenten merk je eveneens invloed van Federico Fellini’s stijl in films als Casanova en E la nave va. Lanthimos voegt daar echter heel wat shots met een supergroothoeklens – een fisheye – aan toe, waardoor de realiteit nog extra vervormd wordt. Die aanpak contrasteert fel met de huidige hang naar extreem realisme.

Ook al wordt de mosterd bij verschillende andere verhalen en films gehaald, al bij al is in Poor Things originaliteit troef.

>Klap

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos put voor dit tragikomische en feministische sprookje over een vrouw met het brein van een kleuter (Emma Stone) verhalend inspiratie uit Frankenstein en stilistisch uit Bram Stoker’s Dracula van Francis Ford Coppola.

Regie Yorgos Lanthimos
Cast Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo
Speelduur 2u24
Vanaf 17 januari in de bioscoop