Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.06.2020

Peter Jackson neemt afscheid van Bilbo-acteur Ian Holm

door Vertigo

Na The Lord of the Rings-castleden Elijah Wood, Dominic Monaghan en Orlando Bloom heeft ook regisseur Peter Jackson een laatste groet uitgebracht aan Bilbo Baggins-acteur Ian Holm.

“Op zijn eerste draaidag van The Fellowship of the Ring zei hij me dat hij bij elke take iets anders zou proberen en dat ik niet in paniek moest raken,” schrijft Jackson in een eerbetoon op Facebook.

“Als hij mij na vijf of zes takes niet had gegeven wat ik nodig had, moest ik hem zeker een specifieke regieaanwijzing geven,” vervolgt hij. “Dat was echter niet nodig. De verschillende manieren waarop hij acteerde en zijn tekst las waren allemaal fantastisch.”

Jackson vertelt ook dat Holm erin slaagde om tijdens en tussen de takes van de scène waarin Bilbo een verhaal vertelt aan een groep kinderen, de figuranten te blijven entertainen.

Toen Jackson aan The Hobbit-trilogie begon, leed Holm aan de zieke van Parkinson. Hij zag het dus niet zitten om naar Nieuw-Zeeland te vliegen en Bilbo opnieuw te spelen.

Daarom liet Jackson de set overvliegen naar Londen zodat Holm nog één keer in de huid van de hobbit kon kruipen. “Het was enorm dapper van hem om dat te doen en heel emotioneel voor de mensen die erbij waren,” zegt Jackson.

“Ian Holm zien acteren heeft mij zoveel geleerd,” vervolgt hij. “Het was een privilege om met hem samen te werken en een genoegen om hem te kennen.”

Bron: Deadline