Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.06.2020

Ava DuVernay, Barry Jenkins en co. kaarten racisme in Amerikaanse cultuursector aan

door Vertigo

Barry Jenkins, Ava DuVernay en een aantal andere Afro-Amerikaanse artiesten hebben naar aanleiding van Juneteenth, de feestdag waarop het einde van de slavernij in de VS wordt gevierd, het collectief Black Artists for Freedom opgericht.

Het collectief roept op om een einde te maken aan racisme in verschillende takken van de cultuursector, waaronder film en televisie, en heeft vijf specifieke vereisten: de banden met de politie verbreken, de daad bij het woord voegen, voor zwarte mensen pleiten, zich over het onderwerp informeren en zich vrijheid voor zwarte mensen inbeelden.

Naast Jenkins en DuVernay hebben ook onder meer Lena Waithe, Dee Rees, Sterling K. Brown, Gugu Mbatha-Raw, Thandie Newton, Tessa Thompson, Lupita Nyong’o, David Oyelowo en Cynthia Erivo het collectief vervoegd.

“De cultuursector kan systematisch racisme niet op zijn eentje uit de wereld helpen, maar is nauw verbonden met de gevolgen ervan,” staat te lezen in een statement.

“De weergave van zwarte mensen in de media wordt al lang gebruikt om geweld tegen ons te rechtvaardigen. Het is niet de bedoeling om deze racistische cultuur te veranderen, maar om ze uit te roeien.”

Bron: IndieWire