Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.12.2019

Personal Shopper-regisseur Olivier Assayas mengt zich in Marvel-debat

door Vertigo

Regisseur Olivier Assayas (Clouds of Sils Maria, Personal Shopper) heeft zich in het debat rond Marvel-films gemengd. Hij is het noch eens, noch oneens met Martin Scorsese’s uitspraken dat ze geen cinema zijn.

“Martin Scorsese zegt dat superheldenfilms anders zijn dan de cinema waar hij van droomde in zijn jeugd en die zijn generatie wilde maken,” zegt Assayas. “Ik zou het anders uitdrukken, al is het maar omdat ik van een andere generatie ben. Voor mij is de vraag: als cinema beperkt zou zijn tot superheldenfilms, zou ik dan films willen maken? Het antwoord is eenvoudig: Nee.”

Assays wil geen superheldenfilms maken omdat het volgens hem zijn roeping niet is. Bovendien vindt hij dat Hollywood de creatieve vrijheid te veel aan banden legt en te veel aan zelfcensuur doet om noch de Verenigde Staten, noch China tegen de borst te stuiten.

Nochtans is Assayas een comic-fan en heeft hij een voorkeur voor de X-Men-strips van Chris Claremont uit de jaren tachtig. “De X-Men-films waren niet slecht, maar getuigden van weinig originaliteit en zijn net als recente Marvel-films te gekuisd,” zegt hij.

“De verhalen zijn extreem vereenvoudigd en van de grensoverschrijdende erotiek uit de comics is niks meer te bespeuren,” voegt hij eraan toe.

Als tegenvoorbeeld van de X-Men– en Marvel-films noemt hij Todd Phillips’ Joker. “Ik ben geen fan van de film, maar het is een origineel project met de stempel van een authentieke filmmaker,” zegt Assayas.

“Als we willen begrjipen waar Scorsese bedoelt, mogen we niet vergeten dat hij het niet over superheldenfilms in het algemeen heeft, maar over het soort cinema dat het Marvel Cinematic Universe heeft voortgebracht.”

Tot slot onthult Assayas dat hij graag Patty Jenkins’ ‘onnozele’ Wonder Woman zou overdoen met een piepklein budget en zonder visuele effecten. “Ik betwijfel echter of ik iemand zou kunnen overtuigen van zo’n rampzalig voorstel,” zegt hij.

Bron: The Playlist