Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.09.2021

Paul Schrader vindt superheldenfilms wel cinema

door Vertigo

Regisseur Paul Schrader (First Reformed, The Card Counter) werkte als scenarist samen met Martin Scorsese aan onder meer Taxi Driver en Raging Bull en vindt in tegenstelling tot hem dat Marvel-films wel cinema zijn. “Hetzelfde geld voor kattenfilmpjes op YouTube,” voegt Schrader eraan toe.

De regisseur vindt het wel verrassend dat ‘entertainment voor jongeren’ zoals comicverfilmingen het succesvolste genre zijn geworden. “Elke generatie is beïnvloed door literatuur, theater, livetelevisie of filmschool,” zegt Schrader. “Nu is er een generatie die is beïnvloed door games en manga.”

Volgens Schrader zijn niet de filmmakers veranderd, maar het publiek. “Wanneer mensen geen ernstige films meer willen zien, is het aartsmoeilijk om er één te maken,” zegt hij.

“Wanneer er vraag is naar films over maatschappelijke onderwerpen zoals vrouwen- en LGBTQ-rechten, rassenkwesties of economische ongelijkheid, kun je daar films over maken,” vervolgt hij. “Dat hebben we ook gedaan in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Toen maakten we er één of twee per week en ze waren succesvol.”

“Toen is er iets veranderd in de cultuur. Dat soort films worden nog steeds gemaakt, maar ze zijn niet meer het middelpunt van de belangstelling.”

Bron: The Playlist