Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.02.2019

Pas aangekondigde biopic rond David Bowie zorgt voor controverse

door Vertigo

Muzikant en acteur Johnny Flynn (Clouds of Sils Maria) gaat David Bowie spelen in de biopic Stardust. Het verhaal gaat over Bowie’s eerste trip naar Amerika en de geboorte van zijn iconische alter ego Ziggy Stardust.

De film wordt geregisseerd door Gabriel Range (Death of a President). Jena Malone gaat Bowie’s vrouw Angie spelen en Marc Maron vertolkt de baas van zijn platenlabel.

Volgens Moon-regisseur Duncan Jones, Bowie’s zoon, hebben de makers echter noch de rechten op Bowie’s muziek, noch de zegen van zijn familie. “Ik zeg niet dat er geen film komt,” tweette Jones, “maar zoals het ernaar uitziet, zal hij geen muziek van mijn vader bevatten. Het publiek moet weten of ze daarmee kunnen leven.”

De producenten van Stardust reageerden dat de film geen voorbeeld neemt aan de Queen-biopic Bohemian Rhapsody wordt, maar eerder aan de John Lennon-prent Nowhere Boy en de Joy Division-film Control.

“De film zal muziek bevatten uit de tijd waarin hij zich afspeelt en nummers die door Bowie gecoverd werden,” staat te lezen. “Het is een karakterstudie van een artiest, geen biopic gedreven door hits. De bedoeling is om een gevoelige hommage te brengen aan een uniek moment uit zijn leven.”

“Bovendien hebben we zijn erfgenamen gecontacteerd,” zei producent Paul Van Carter, “en hen aangeboden om het script door te nemen en een creatieve bijdrage te leveren. We kregen echter hun goedkeuring niet.”

Jones zei later op Twitter dat hij een animatiefilm van American Gods-auteur Neil Gaman en Spider-Man: Into the Spider-Verse-regisseur Peter Ramsey over Bowie’s personages wel zou zien zitten.

Bron: Dark Horizons, EW