Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.02.2019

Deze topregisseurs werden door Steven Soderbergh gelanceerd

door Vertigo

Regisseur Steven Soderbergh bouwde niet alleen zelf een rijke filmcarrière uit, maar droeg ook zijn steentje bij aan de loopbaan van de Russo-broers en Christopher Nolan.

Soderbergh leerde Joe en Anthony Russo kennen op het indie-festival Slamdance en regelde voor hen een meeting met Marvel Studios-hoofd Kevin Feige om Captain America: The Winter Soldier voor te stellen.

“Ik vroeg hen waarom ze die film wilden maken,” zei Soderbergh. “Ze vertelden mij dat ze een stripverzameling ter waarde van 60.000 dollar bezitten en het hun droomjob was. Dat was het goeie antwoord.”

“Ik belde Kevin op en zei dat het harde werkers en goeie mensen zijn. Het hielp dat ik ze zelf heel sympathiek vind.” De Russo’s regisseerden later ook de Marvel-blockbusters Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame.

Ook Nolan kreeg van Soderbergh een duwtje in de rug. “Hij was geïnteresseerd in Insomnia,” zei Soderbergh, “maar Warner Bros. wou niet met hem samenzitten. Ik belde hen op en zei dat ze hem moesten ontmoeten, desnoods voor een ander project.”

“Uiteindelijk konden ze het heel goed met elkaar vinden en begon hij een langdurige werkrelatie met Warner Bros.” Sindsdien werkt Nolan inderdaad steevast samen met de studio en maakte voor hen onder meer de The Dark Knight-trilogie, Inception en Dunkirk.

Nolan en Soderbergh staken op het Slamdance Film Festival dan dit jaar ook even kort de draak met elkaar. De ene heeft namelijk een voorliefde voor analoge cinema en de andere voor digitale.

Bijgevolg vroeg Nolan wanneer Soderbergh van plan is om terug naar de “dark side” te komen en op pellicule te filmen. Daarop zei Soderbergh: “Wanneer jij je scripts in potlood schrijft.”

Bron: The Playlist, IndieWire