Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

13.08.2019

Parasite & andere Cannes-kleppers op Filmfestival Oostende

door Vertigo

De Internationale LOOK!-competitie van Filmfestival Oostende belooft dit jaar een cinefiele hoogmis te worden. Vijf van de zeven geselecteerde films vielen in Cannes in de prijzen. Met onder meer Gouden Palm-winnaar PARASITE van Bong Joon-ho, de Caméra d’or-winnaar NUESTRES MADRES en de Un Certain Regard-winnaar THE INVISIBLE LIFE OF EURÍDICE GUSMÃO kun je spreken van een topaffiche.

De LOOK!-Competitie is uniek in Europa en vestigt de aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film: het werk van de production design-ploeg (art direction, kostuums, make-up en visuele effecten) en dat van de Director of Photography. Alle films zijn in de running voor de Beste Film-prijs. Daarnaast is er ook een prijs voor Beste DoP en Beste Production Design. Een internationale jury reikt de prijzen uit.

De LOOK!-competitie van Filmfestival Oostende staat jaar na jaar garant voor internationale topkwaliteit. Veel heeft te maken met de keuze voor een internationale jury, die met de grootste zorg wordt samengesteld. De jury van de LOOK!-competitie wordt dit jaar voorgezeten door Wim Vandekeybus, de creatieve duizendpoot achter Ultima Vez en regisseur van onder meer ‘Galloping Minds’. De overige juryleden dit jaar zijn Dietrich Brüggemann (regisseur ‘Heil’, ‘Kreuzweg’), Juliette van Dormael (DoP ‘Mon Ange’), Astrid Heubrandter (regisseur/DoP ‘Marhaba Cousine’), Sarah Horton (Art Director ‘V For Vendetta’, ‘Young Sherlock Holmes’, ‘Snowden’) & Marko Brdar (DoP ‘The Basics of Killing’).

De volgende titels werden geselecteerd voor de LOOK!-competitie:

PARASITE
Eén van de absolute sensaties in Cannes, en de terechte winnaar van Gouden Palm. Bong Joon-ho (THE HOST, MEMORIES OF MURDER) mikt opnieuw in de roos met een bijtende tragikomedie over een arm gezin dat een rijke familie manipuleert.

BACURAU
De nabije toekomst. Bacurau, een klein stadje in de Braziliaanse sertão, rouwt om het verlies van haar matriarch, Carmelita, die 94 jaar oud werd. Enkele dagen later merken de inwoners dat hun gemeenschap van de landkaarten is verdwenen.

EVGE
Een meeslepend portret van Mustafa, die zijn oudste zoon in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is kwijtgeraakt en die besluit om het lichaam van de jongen naar zijn geboorteland in de Krim terug te brengen. Samen met zijn jongste zoon begint hij aan een reis die hun relatie volledig zal veranderen.

PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU
Nog één van de prijsbeesten in Cannes is dit romantisch drama van Céline Sciamma (BANDE DE FILLES). 1770. Marianne is schilder en moet het huwelijksportret van Héloïse schilderen, een jonge vrouw die net het klooster verlaten heeft. Héloïse weigert de poseren als verzet tegen haar lot als echtgenote. Marianne zal dus in het geheim moeten schilderen. Voorgesteld aan Héloïse als gezelschapsdame, bekijkt Marianne haar.

THE INVISIBLE LIFE OF EURÍDICE GUSMÃO
Rio de Janeiro, 1950. Euridice, 18 en Guida, 20, zijn twee onafscheidelijke zussen. Ze wonen thuis en hebben elk een droom: een gerenommeerde pianist worden, of ware liefde vinden. Vanwege hun vader worden ze gedwongen om zonder elkaar te leven. Afgezonderd, zullen ze de controle over hun bestemming nemen, terwijl ze nooit de hoop opgeven om herenigd te worden. Een tropisch melodrama van de regisseur van MADAME SATA.

LILLIAN
Een immigrante is gestrand in New York. Ze is berooid achtergebleven bij het najagen van haar ‘American Dream’. Uit pure wanhoop onderneemt ze een wandeltocht doorheen Amerika. Ze wil via Alaska terug naar haar thuisland Rusland. Het is de de kroniek van een dromerige langzame verdwijning.

NUESTRAS MADRES
Guatemala, 2013. Het land leeft op het ritme van het militaire proces, dat aan de oorsprong ligt van de burgeroorlog. De getuigenissen van slachtoffers stapelen zich op. Ernesto, een jonge antropoloog bij de Stichting voor Lijkschouwers, werkt mee aan de identificatie van vermiste personen. Op een dag hoort Ernesto een verhaal van een oude vrouw. Hij ontdekt dat dit wel eens dé piste kan zijn om zijn verdwenen vader, die guerrillastrijder was tijdens de oorlog, op te sporen. Tegen het advies van zijn moeder in, stort hij zich onbezonnen in het dossier, op zoek naar waarheid en gerechtigheid. Deze Belgische coproductie won de prijs voor Beste Debuutfilm in Cannes.

Filmfestival Oostende gaat door van 6 tot 14 september in Kinepolis Oostende en Kursaal Oostende. Op 19 augustus wordt het volledige festivalprogramma bekend gemaakt. Info & tickets: www.filmfestivaloostende.be