Deze maand in Vertigo
Young Hearts
Nostalgisch uit de kast met Anthony Schatteman
100 X Vertigo
Alle 200 (wissel)covers op een rij
BXL
De grootstadsblues van Ish en Monir Ait Hamou
Lees online
A Minecraft Movie heeft zoveel tumult veroorzaakt door jonge bioscoopbezoekers dat verschillende Britse cinema’s stappen ondernemen tegen het storende gedrag tijdens de vertoningen.
In een bioscoop van Cineworld in Oxfordshire werd een mededeling geplaatst waarin wordt aangegeven dat bezoekers die zich misdragen door luidruchtig te schreeuwen, klappen of zich op een andere manier storend te gedragen, uit de zaal verwijderd zullen worden zonder recht op terugbetaling van hun ticket.
Deze maatregel komt er na berichten over een TikTok-trend, waarbij bioscoopbezoekers tijdens belangrijke momenten klappen of oneliners uit de film meeroepen.
Ook het Engelse REEL Cinema gaf soortgelijke waarschuwingen. Een woordvoerder verklaarde dat het toezicht tijdens vertoningen zal worden versterkt en dat storend gedrag niet geaccepteerd wordt. In geval van ernstige gevallen kan de politie zelfs worden ingeschakeld.
In aflevering vijftien van FC VERTIGO tekent podcasthost Steven samen met Welcome to the AA-toppers Alex Agnew en Andries Beckers andermaal voor een duizelingwekkende dosis cinema.
Nadat de helden van het Vlaamse podcastlandschap FC VERTIGO net niet overnemen met vroege filmherinneringen, iets over een acteur uit The Bold and the Beautiful en Alex’ Batman v Superman-belevenissen, gaan zij en Steven dieper dan diep – spoileralarm, dus – in op Warfare, de fascinerende oorlogsfilm van Civil War-regisseur Alex Garland.
In de NIEUWS-sectie passeren onder meer het overlijden van Val Kilmer, het immense box office-succes van A Minecraft Movie en heel veel trailers.
Qua RECENSIES bespreken Andries Steven het indrukwekkende Warfare, de hilarisch bedoelde horrorkomedie Death of a Unicorn, het gelaagde verslavingsdrama The Outrun en de geanimeerde boekverfilming Dog Man.
TIPS van de week zijn onder meer Film Fest Gent on Tour en Talkies, een reeks BIFFF-gasten en The Wizard of Oz in Las Vegas.
FC VERTIGO is te beluisteren op onze Spotify– en Apple Podcasts-kanalen, en te bekijken op het hieronder gelinkte YouTube-kanaal.
Deze week zijn de opnames van de tweede langspeelfilm van Nathalie Teirlinck gestart. De film vertelt het verhaal van Bob (Koen De Bouw) die, bij het leeghalen van het kot van zijn overleden zoon Jonah, iets ontdekt dat zijn wereld doet wankelen. In een stuurloze poging zijn zoon echt te leren kennen duikt de vijftiger onder in het Gentse studentenleven. Het wordt een tragikomische film over veerkracht en overlevingsdrang. De eerste beelden met Koen De Bouw op de set, omringd door de vele studenten, zijn alvast veelbelovend.
Naast Koen De Bouw, spelen ook Maaike Neuville, Tom Vermeir, Monic Hendrickx en nieuwkomers Willem Loobuyck en Alicia Andries een belangrijke rol. Teirlinck schreef het scenario samen met Angelo Tijssens (Close, Girl) onder de hoede van productiehuis De Wereldvrede, de producent van o.a. Julie Zwijgt (Belgische Oscarinzending 2025) en Holy Rosita, beiden de grote winnaars op de Ensors. De opnames lopen nog tot eind mei en gaan hoofdzakelijk door in Gent. De film komt uit in 2026.
De Gentse Nathalie Teirlinck debuteerde in 2016 met haar film Le Passé devant nous.
“Verhalen over de dynamiek van verweven familiebanden, verantwoordelijkheden als moeders en vaders, van verborgen levens en vriendschappen, zijn voor mij een bron van inspiratie in al mijn werk. Er is weinig zo spannend en magisch als je verhaal tot leven zien komen met een topteam. Dat het bovendien een verhaal is dat me nauw aan het hart ligt, maakt het extra bijzonder”, aldus Nathalie Teirlinck.
De Amerikaanse componist Philip Glass wordt geëerd met een Lifetime Achievement Award op het filmmuziekconcert Minimalism in Motion: Glass, Nyman and Beyond. Het concert wordt het slotakkoord van de WSA Film Music Days van de 52ste editie Film Fest Gent. Hoewel Glass aanvankelijk bekendheid verwierf om zijn symfonieën en werk voor opera, heeft hij een even indrukwekkende bijdrage geleverd aan de filmmuziek, met een rijk oeuvre aan filmscores waaronder Koyaanisqatsi, Mishima: A Life in Four Chapters, The Truman Show, Kundun, The Hours en Notes on a Scandal.
Philip Glass wordt geëerd op 16 oktober 2024, in Muziekcentrum De Bijloke tijdens het filmmuziekconcert Minimalism in Motion: Glass, Nyman and Beyond, waarmee de Film Music Days 2025 van Film Fest Gent worden afgesloten. Tijdens dit concert wordt een selectie van het werk van Philip Glass uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van maestro en Film Fest Gent muziekdirecteur Dirk Brossé, die de award al persoonlijk ging overhandigen aan Philip Glass in New York.
Het werk van Glass werd in 2007 erkend door de World Soundtrack Academy met twee nominaties voor zijn score voor Notes of a Scandal.
Van Baltimore naar Parijs
Glass werd in 1937 geboren in Baltimore, Maryland, en groeide op in de platenzaak van zijn vader, waardoor hij al vroeg muziek begon te waarderen. De toegang die hij had tot vele promo-exemplaren inspireerde Glass om al op jonge leeftijd op een andere manier naar muziek te luisteren. Uiteindelijk ging hij studeren aan de Juilliard School of Music, waar hij zijn vaardigheden op het keyboard aanscherpte. Een paar jaar later kreeg Glass een beurs om in Parijs te studeren. Zijn studies daar van 1964 tot 1966 bij de strenge, maar niettemin legendarische muzieklerares Nadia Boulanger waren vormende jaren en zouden zijn latere werk beïnvloeden.
De veelzijdigheid van het minimalisme
Hoewel Glass vooral gekend is om zijn associatie met de minimalistische muziekstroming, staat hij liever bekend om het componeren van “muziek met repetitieve structuren”. Toch is het moeilijk om hem los van deze beweging te zien, omdat hij een sleutelfiguur was in deze nieuwe muzikale trend die in de jaren 1960 opkwam. Naast Glass stonden onder andere La Monte Young, Terry Riley, Meredith Monk en Steve Reich mee aan de wieg van de ontwikkeling van deze nieuwe muzikale taal. Muziek waar er op het eerste gehoor misschien niet veel lijkt te gebeuren, en wat de minimalisten zelf tegenspreken. “Wat interessant is aan deze zogenaamde ‘minimalistische muziek’ is hoe veelzijdig die is,” zegt Glass in een interview met NPR in 2015. “De beschrijving komt niet in de buurt van wat je hoort.”
In 1968 richtte Glass zijn eigen ensemble op, waarvan hij op vandaag geen actief lid meer is. Zijn opera Einstein on the Beach uit 1976, een kolossaal vijf uur durend stuk dat meteen zijn gespannen relatie met het label ‘minimalist’ bewees, was zijn eerste opera en betekende meteen zijn doorbraak. Daarna volgden Satyagraha (1980) en Akhnaten(1983), waarmee de zogenaamde “Portrait trilogy” werd voltooid, een serie opera’s over mannen die de wereld veranderden.
Van Shankar tot Eno
De scores van Glass vormden niet alleen sleutelmomenten doorheen de geschiedenis van de filmmuziek, maar veranderden ook de kijk op wat filmmuziek als kunstvorm zelf kan zijn. Glass is een van de eerste componisten die minimalisme introduceerde in de wereld van de filmmuziek. Hij zag in dat films niet altijd grootse scores nodig hebben. Met zijn kenmerkende repetitieve muziek versterkte hij het intieme en meeslepende karakter van de films die hij van muziek voorzag. Met zijn Academy Award-genomineerde scores voor Martin Scorsese’s Kundun en Stephen Daldry’s The Hours herdefinieerde hij niet alleen de betekenis, maar evenzeer het potentieel van filmmuziek. Hij beïnvloedde componisten zoals Hans Zimmer, wiens score voor Interstellar een eerbetoon is aan Glass’ score voor Godfrey Reggio’s Koyaanisqatsi, maar ook artiesten buiten het klassieke veld zoals Aphex Twin en Radiohead. Deze invloed resulteerde in samenwerkingen met beide artiesten. Rock-, ambient-, elektronische- en wereldmuzikanten zoals Brian Eno en David Bowie, die bewonderaars waren van zijn minimalistische muziek, hadden ook op een bepaald moment in hun carrière een band met Glass. Eerdergenoemde Aphex Twin, maar ook Ravi Shankar, David Byrne, Nathalie Merchant en vele anderen hebben voor songs en albums met Glass samengewerkt.
Praktisch
De WSA Film Music Days vinden dit jaar plaats van 14 tot 16 oktober 2025, tijdens Film Fest Gent (8-19 oktober 2025). Het filmmuziekconcert Minimalism in Motion: Glass, Nyman and Beyond vindt plaats in Muziekcentrum de Bijloke in Gent op 16 oktober 2025. Tickets zijn nu verkrijgbaar via filmfestgent.be en worldsoundtrackawards.com.