Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.01.2020

Ouders slachtoffer Dark Knight-schietpartij verontwaardigd over lichthartige uitspraken Joker-regisseur

door Vertigo

In een open brief hebben de ouders van een slachtoffer van de schietpartij in Aurora in 2012, waarbij twaalf mensen het leven lieten tijdens een screening van The Dark Knight Rises, zich uitgesproken tegen regisseur Todd Phillips en Warner Bros. Ze zijn niet te spreken over de lichthartige manier waarop Phillips over het geweld in de film sprak op het radioprogramma Fresh Air op de zender NPR.

“Het verraste ons dat de reacties op de film zo verdeeld waren,” zei Phillips. “Maar we leven nu eenmaal in een tijdperk waarin mensen voortdurend op zoek zijn naar dingen om verontwaardigd over te zijn. Wellicht zullen ze nu ook over deze opmerking verontwaardigd zijn. Het goede nieuws is dat de film duidelijk een gevoelige snaar geraakt heeft en dat mensen erover praten.”

“We zijn helemaal niet verontwaardigd omdat we op zoek zijn naar iets om verontwaardigd over te zijn,” reageren de ouders van het slachtoffer. “We zijn verontwaardigd omdat onze dochter vermoord is door iemand die in Aurora, Colorado niet de minste moeite had om aan vuurwapens en munitie te komen. We zijn verontwaardigd omdat na haar dood nog eens ongeveer 272.700 Amerikanen het leven lieten ten gevolge van wapengeweld.”

Sinds de release van Joker heeft Warner Bros. onderstreept dat de film geen echte wereld-geweld verheerlijkt. Daar is de familie het niet mee eens: “We zijn woedend omdat Warner Bros. ondanks dit bloedbad blijft profiteren van films die fictieve daden van wapengeweld weergeven en het zo wetgevers makkelijker maakt om in de echte wereld wapenbezit voor individuen mogelijk te maken. We zijn woedend vanwege uw afwijzende en lichthartige opmerkingen over onze reële zorgen. En we zijn woedend omdat Warner Bros. geweigerd heeft om overlevenden van wapengeweld te ontmoeten.”

Hoewel Phillips in het radioprogramma ook vertelde dat de negatieve berichten over de film voor stress zorgden, is hij toch blij dat de meeste mensen de film juist interpreteerden: “Joker is een film over een jeugdtrauma, over het gebrek aan liefde in de wereld en over het verlies van empathie in de samenleving. De meeste mensen hebben dat begrepen.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: