Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.02.2017

#Oscars2017: Kurt Vandemaele voorspelt

door Marlies Hamal

Naar goede gewoonte stelden we ook dit jaar aan Team Vertigo en enkele bevriende collega’s de drie ultieme Oscar-vragen: Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Vandaag is het de beurt aan… Cinevox-redacteur Kurt Vandemaele!

 

Beste film

Moet winnen: Daar twijfel ik tussen Manchester by the Sea en La La Land, omdat ik in lange tijd niet zo verpletterd werd door een film als door Manchester by the Sea. Heel sterk wat Kenneth Lonergan daar doet door beeld, muziek, acteerprestaties en dialogen in juiste doseringen te mengen. Maar La La Land is zo’n fikse scheut optimisme en tegelijk een beresterke film, dat de wereld daar misschien meer nood aan heeft. Dus laat me toch maar gaan voor La La Land.
Zal winnen: La La Land
Ontbreekt: Paterson. Omdat die ongewone toon van de recentste van Jim Jarmusch toch een verfrissing was binnen het landschap. En onbegrijpelijk dat de Coens met hun Hail, Caesar! geheel genegeerd werden: een veel sterkere film dan de kritieken en de lauwe reacties lieten vermoeden.

 

Beste Regisseur

Moet winnen: Kenneth Lonergan, omdat zijn prestatie nog net iets straffer is dan die van Damien Chazelle.
Zal winnen: Damien Chazelle, omdat hij het dik verdient.
Ontbreekt: De Coens (Hail, Caesar!)

 

Beste Acteur

Moet winnen: Casey Affleck
Zal winnen: Misschien toch Ryan Gosling. Omdat hij waanzinnig sterk is in La La Land en de verdachtmakingen aan het adres van Casey Affleck – wegens sexual harassment — hem toch wel zouden kunnen achtervolgen.
Ontbreekt: Er zijn er velen die ontbreken, maar ik ben in ieder geval blij dat Viggo Mortensen erbij is, want Captain Fantastic is een heerlijk filmpje. Licht en onschuldig, en toch met een fond, als La La Land — en Viggo Mortensen is een geweldig acteur.

 

Beste Actrice

Moet winnen: Emma Stone. Want Natalie Portman in Jackie vind ik ergerlijk. Ik ben doorgaans fan van Pablo Larraín en vond Neruda fantastisch, maar Jackie deed me weinig tot niets. Ik vind dat hij het beeld dat ik van Jackie Kennedy had en heb met zijn film ernstig bezoedeld heeft. Dat stemmetje! Irritant en belachelijk. En die nominatie voor Meryl Streep was ook niet nodig.
Zal winnen: Emma Stone
Ontbreekt: Kristen Stewart vond ik echt wel geweldig in Café Society.

 

Beste Mannelijke Bijrol

Moet winnen: Lucas Hedges, al zou ik ook kunnen leven met de heerlijke Michael Shannon, die uit een film van de gebroeders Coen weggelopen lijkt met zijn vertolking in Nocturnal Animals.
Zal winnen: Lucas Hedges, wegens krachttoer in Manchester by the Sea.
Ontbreekt: Ralph Fiennes voor A Bigger Splash en zowat de helft van de cast van Hail, Caesar!.

 

Beste Vrouwelijke Bijrol

Moet winnen: Michelle Williams, die maar enkele scènes nodig heeft om een verpulverende indruk na te laten in Manchester by the Sea.
Zal winnen: Viola Davis, om te bewijzen dat de Oscars inderdaad niet so white zijn.
Ontbreekt:  Aangezien The Lobster in Amerika pas dit jaar voor de Oscars in aanmerking kwam, had Rachel Weisz ook absoluut een nominatie verdiend.