Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

18.11.2020

Opnames nieuwe Peter Monsaert met Koen De Bouw en Ruth Becquart begonnen

door Vertigo

De opnames van Peter Monsaerts nieuwe langspeelfilm met de werktitel L’inconnu(e) zijn van start gegaan. Na Offline en Le ciel Flamand verenigt Monsaert ook voor zijn derde fictiefilm een stevige Vlaamse cast met Koen De Bouw (De Premier), Noa Tambwe Kabati (Welp), Ruth Becquart (Chaussée d’amour), Sebastien Dewaele (Undercover), Sofie Decleir (De Dag) en Karlijn Sileghem (Home).

Monsaert schreef ook het originele scenario en werkt net als voor Le ciel Flamand samen met director of photography David Williamson (Cargo, Dealer).

Er zijn 27 draaidagen, waarvan 22 op diverse locaties in Vlaanderen en 5 in Zuid-Frankrijk. De opnames zullen volledig volgens het Vlaams protocol filmproductie verlopen en cast en crew houden zich strikt aan de COVID-19-richtlijnen. Daarom zijn er gedurende de hele draaiperiode geen setbezoeken of pers op de set toegelaten.

Producenten Jan De Clercq en Annemie Degryse verzamelden de voorbije maanden met de productie van Adil en Bilalls serie Grond de nodige expertise om een set coronaproof te houden en zijn alvast opgelucht dat de opnames kunnen starten.

“Ik ben heel tevreden dat we L’Inconnu(e) kunnen beginnen draaien,” zegt De Clercq. “De cinema’s hebben het al zo moeilijk in deze tijden en we willen hen na twee lockdowns niet nog een derde keer straffen. Het is essentieel dat er nieuwe films van eigen bodem worden gemaakt die in hun zalen zullen uitkomen.”

Ook Monsaert heeft er alvast zin in: “Ik ben ontzettend blij dat de opnames van mijn derde film eindelijk begonnen zijn. Ik sleutelde jaren aan het scenario op zoek naar de juiste balans en ben heel hard overtuigd van het verhaal dat er nu ligt.”

“Het is een warme, ontroerende en hoopvolle vertelling geworden,” vervolgt hij. “Een film over verbinding in moeilijke tijden. Ik heb enorm veel zin om het scenario nu op de set te vertalen naar geloofwaardige en levensechte situaties.”

“De chemie tussen de acteurs is ontroerend mooi en de ganse ploeg gelooft in de film en het verhaal. Samen zijn we ervan overtuigd dat we ondanks de moeilijke omstandigheden een film kunnen maken die niet alleen relevant is voor deze tijden maar tegelijk troost en ontspanning kan bieden.”

“Peters derde langspeler is een warme, hoopvolle film over twee zoekende mensen, die elkaar ondanks hun grote verschillen naar omhoog weten te tillen,” voegt Degryse eraan toe.

Synopsis

Wanneer André, een 54-jarige truckchauffeur, de dakloze tiener Thierry betrapt bij een inbraak, ontstaat een ongewone maar diepe vriendschap tussen twee dolende zielen. Samen gaan ze op zoek naar Thierry’s moeder, die hij nooit heeft gekend.

Koen De Bouw (André): “De reden dat ik in dit project ben gestapt is omdat ik overtuigd ben van de poëtische kracht waarmee Peter filmt. Er zit vaak te weinig poëzie in ons medium.”

“Peter maakt zeer doordachte keuzes in de manier waarop hij zijn beeld voert en weet de poëzie die in het script zit ook door te trekken naar de set en te behouden in het moment zelf van het draaien. Bovendien zit er geen oordeel in, over welke situatie dan ook, daar hou ik van.”

Noa Tambwe Kabati (Thierry): “Ik ben heel excited! Peter is een hele warme regisseur die echt om je geeft op set. En mijn eerste hoofdrol direct met Koen mogen spelen… Hij duwt me in de juiste richting. De chemistry is er wel tussen ons drieën, maar ook met Ruth en Sebastien!”

L’Inconnu(e) is een productie van Lunanime (producenten Jan De Clercq en Annemie Degryse), in coproductie met het Belgische productiehuis Need Productions.

De film komt tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon en van het Vlaams noodfonds corona van de Vlaamse regering, Fédération Wallonie – Bruxelles, Telenet, Creative Europe Media, Lumière Invest en Lumière Publishing. De film zal worden uitgebracht door Lumière in het najaar van 2021 (onder voorbehoud).