Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.10.2021

Opnames nieuwe Koen Mortier beginnen, opnames nieuwe Jessica Woodworth eindigen

door Vertigo

Op maandag 18 oktober 2021 beginnen Koen Mortier en CZAR Film met de opnames van de film Skunk. Mortiers vierde langspeler is een verfilming van Geert Taghons gelijknamige boek. Zowel het boek als de film zijn gebaseerd op waargebeurde feiten die kinderen en hun ouders pleegden.

De topcast van de film bestaat uit nieuwkomer Thibaud Dooms, Natali Broods (Over water), Boris Van Severen (Baptiste), Dirk Roofthooft (De bende van Jan de Lichte), Sarah Vandeursen (De ideale wereld), Amenra-zanger Colin H. van Eeckhout, Janne Desmet (Albatros) en Dolores Bouckaert (De dag).

Nicolas Karakatsanis (Un ange) is de director of photography van de film en Nico Leunen (Home) staat in voor de montage. De opnames zullen doorgaan in zowel Vlaanderen als Wallonië.

Skunk vertelt het verhaal van Liam, een verwaarloosde tiener in een gezin waar alcohol, geweld en seks de hoofdrol spelen. We volgen hem in de vochtige en donkere kelder waar hij moet slapen en als kind steeds opnieuw naar dezelfde gewelddadige indianenfilm kijkt.

De school waar hij voortdurend gepest wordt, wordt al snel ingeruild voor een gesloten instelling. Daar kent Liam allesbehalve een rooskleurig bestaan. Het leven is er bikkelhard en ook al vindt hij troost bij zijn begeleiders, een nieuwe vriend en de paarden van de instelling, toch blijft het verleden hem achtervolgen.

Skunk is voor mij een verhaal dat urgent is en verteld moét worden,” zegt Mortier. “Als dit verhaal maar één misbruikte persoon kan bekeren of de vele sociale werkers en tieners in moeilijke situaties kan steunen, dan heeft het zijn doel bereikt. Als dit verhaal de publieke opinie en het politiek geweten wakker schudt dan zal ik een gelukkig cineast zijn.”

Mortier verfilmde eerder in de langspeelfilm Un ange, naar het boek Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst. Zijn debuut Ex-drummer is eveneens een verfilming, van Herman Brusselmans’ gelijknamige boek.

“Elke jongere heeft recht op zijn verhaal,” zegt Taghon. “Vandaar mijn overtuiging dat het verfilmen van dit boek ook een stuk recht geeft aan al deze jongeren hun verhalen.”

“Maar ik vreesde dat niemand dit zou durven verfilmen. Als ik er ooit aan dacht om het toch te proberen, dan dacht ik dat er maar één iemand was die het zou doen, en dat was Koen Mortier.”

Taghon heeft jarenlange ervaring als coördinator van de Patio, een gesloten instelling voor jonge delinquenten met een psychiatrische problematiek onder toezicht van de jeugdrechtbank.

Het boek Skunk wordt dan ook gebruikt als studiemateriaal voor mensen die iets in deze sector willen betekenen en/of begeleider willen worden van delinquente jongeren.

Skunk is begin 2019 heruitgebracht vanwege de grote vraag uit de sociale sector. Taghons boek is een samenraapsel van verschillende, reële verhalen van jongeren die bij hem in behandeling waren (er werd wel op gelet dat noch de slachtoffers, noch de daders zichzelf kunnen herkennen).

De film is een productie van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor CZAR Film, in coproductie met BALDR Film. Skunk kon rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, Het Nederlands Filmfonds en Streamz en werd mede mogelijk gemaakt door BNP Paribas Fortis Film Finance dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. September Film zal de film in de Benelux uitbrengen.

Bekijk het logo van Skunk en foto’s van castleden Natali Broods, Boris Van Severen, Thibaud Dooms en Dirk Roothooft hieronder:

Na een intense periode van 34 draaidagen, vindt vandaag, dinsdag 5 oktober, de laatste draaidag van Fortress van de Belgische regisseur Jessica Woodworth en producent Peter Brosens plaats.

Na King of the Belgians, The Barefoot Emperor, The Fifth Season, Altiplano en Khadak werd door Woodworth en haar Belgische DoP Virginie Surdej gekozen om op zwart-witpellicule te draaien.

Tegen de achtergrond van de onstuimige Etna en het verschroeide Siciliaanse landschap, brengt Fortress een episch en absurd verhaal over hoe vriendschap zelfs de grootste illusies kan doorprikken.

Woodworth schreef ook het scenario dat geïnspireerd is op het literaire meesterwerk De woestijn van de Tartaren (Il Deserto dei Tartari) van Dino Buzzati.

Naast Jonas Smulders (NL), Samvel Tadevosyan (Armenië) en Geraldine Chaplin spelen ook de Belgische acteurs Jan Bijvoet, Django Schrevens, Sam Louwyck, Bruno Georis en Goua Grovogui mee in deze Belgisch-Italiaans-Nederlands-Bulgaars-Armeense coproductie. Vorige week werd ook de steun van de Siciliaanse Filmcommissie bevestigd.

Fortress vertelt het verhaal van een jonge en ambitieuze soldaat die een regiment in een geïsoleerd fort vervoegt om de strijd met een mythische vijand aan te gaan.

De film is een productie van het Gentse Bo Films met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in coproductie met Italië, Nederland, Bulgarije en Armenië. De film wordt einde 2022 in de Belgische bioscopen verwacht.

Bekijk de eerste still en een setfoto hieronder: