Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.02.2021

Ook Buffy-actrices beschuldigen Joss Whedon van wangedrag

door Vertigo

Na Justice League-acteur Ray Fisher heeft ook actrice Charisma Carpenter regisseur Joss Whedon van wangedrag beschuldigd. Carpenter werkte samen met Whedon aan zijn tv-series Buffy the Vampire Slayer en de spin-off Angel.

In een reeks tweets schrijft Carpenter dat Whedon vijandige en negatieve werkomgevingen creëert. Zo zou hij op een passief-agressieve manier gedreigd hebben om haar te ontslaan en haar dik hebben genoemd toen ze vier maanden zwanger was.

“Hij was gemeen en hard, kleineerde mensen in het openbaar en zette hen tegen elkaar op zodat ze voor zijn aandacht en appreciatie zouden vechten,” schrijft Carpenter, die naar eigen zeggen aan dergelijke incidenten een chronische fysieke aandoening overhield.

Ook toen Carpenter tijdens de opnames van Angel aan Whedon vertelde dat ze zwanger was, zou hij haar hebben beledigd. Bovendien zou hij haar ervan hebben beschuldigd dat ze de reeks saboteerde.

“Uit wraak liet hij me om één uur ’s nachts werken, nadat mijn dokter me had aanbevolen om het rustiger aan te doen,” schrijft Carpenter.

De actrice heeft jarenlang gezwegen uit schaamte en uit angst dat haar carrière anders zou voorbij zijn. “Ik praatte Whedons gedrag goed en onderdrukte mijn pijn,” schrijft ze. “Ik heb zelfs in het openbaar gezegd dat ik opnieuw met hem zou samenwerken.”

Dankzij therapie en de Time’s Up-beweging zag Carpenter echter in dat Whedons gedrag niet goed te praten viel. “Ik wou dat ik er eerder over had gesproken en voel me verantwoordelijk tegenover Ray en anderen,” schrijft ze.

Carpenter nam deel aan Warners onderzoek naar Fishers beschuldigingen en zegt dat zijn recent ontslag als Cyborg in The Flash de laatste druppel was.

“Het is problematisch en jammer dat professionals in 2021 nog steeds moeten kiezen tussen de waarheid vertellen of hun job behouden,” schrijft Carpenter.

“Ik heb er lang over gedaan om de moed bijeen te schrapen en met mijn verhaal naar voor te komen,” vervolgt ze. “Als alleenstaande moeder wiens inkomen afhangt van mijn job ben ik bang. Ik kan echter niet blijven zwijgen.”

Buffy-actrice Sarah Michelle Gellar heeft in een Instagram-bericht gereageerd op Carpenters verhaal en schrijft: “Ik ben trots dat mijn naam met Buffy Summers wordt geassocieerd, maar ik wil niet eeuwig met Joss Whedon worden geassocieerd.”

“Ik ben momenteel gefocust op mijn gezin en de pandemie en ga dus voorlopig geen verdere uitspraken doen,” vervolgt ze. “Ik steun echter alle slachtoffers van misbruik en ben trots dat ze met hun verhaal naar voor komen.”

Ook Buffy the Vampire Slayer-actrices Michelle Trachtenberg, Amber Benson en Clare Kramer hebben op Carpenters beschuldigingen gereageerd. Trachtenberg was een tiener toen ze in de reeks meespeelde en noemt Whedons gedrag ‘ongepast’.

“Als 35-jarige vrouw ben ik eindelijk dapper genoeg om dit te delen,” schrijft Trachtenberg in een reactie op Gellars bericht. “Wat Joss Whedon heeft gedaan, was verschrikkelijk. We winnen echter door te overleven.”

Benson schrijft op Twitter dat er op de set van Buffy the Vampire Slayer een heel negatieve sfeer heerste. “Het begon van bovenaf,” tweet ze. “Er is in die tijd veel schade berokkend en velen onder ons zijn twintig jaar later nog steeds bezig met alles te verwerken.”

Verder tweet Kramer dat ze Carpenter, Benson en Fisher en alle anderen die met hun verhaal naar voor zijn gekomen steunt. “Deze sector is aan een reset toe,” schrijft ze.

Tot slot heeft Fisher op zijn beurt Carpenter en Benson op Twitter een hart onder de riem gestoken.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Sarah Michelle (@sarahmgellar)

Bron: IndieWire, Variety