Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

03.03.2020

Ondög krijgt Belgische bioscooprelease dankzij Film Fest Gent-prijs

door Vertigo

Öndög van de Chinese regisseur en Gouden Beer-winnaar Wang Quan’an (Tuya’s Marriage) komt half mei in de Belgische filmzalen. Öndög pakte tijdens de afgelopen editie van Film Fest Gent in oktober 2019 de hoofdprijs: de Grand Prix voor Beste Film. Deze erkenning haalde filmdistributeur MOOOV over de brug om de film te verdelen in ons land.

De Grand Prix wordt tijdens Film Fest Gent elk jaar uitgereikt aan een film die meedingt in de Internationale Competitie van Film Fest Gent. De prijs met internationaal gewicht is goed voor een distributiepremie van 20000 euro ter ondersteuning van de Belgische release van de film en een mediacampagne van 27500 euro, waarvan 10000 in De Morgen.

Die bekroning voor Öndög haalde filmdistributeur en festivalorganisator MOOOV over de streep om de film uit te brengen. “Een klein, intiem verhaal, groots en meeslepend in beeld gebracht,” zegt Marc Boonen, artistiek directeur van MOOOV.

Öndög kwam terecht als grote winnaar uit de bus op Film Fest Gent, voor MOOOV was het dan ook een absolute must dat deze film in de Belgische zalen zou verschijnen. En voilà: het ei is gelegd.”

Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent, is zeer opgetogen over de release: “We zijn verheugd dat deze bijzondere film via MOOOV en onze premie toch een release zal krijgen in de Belgische zalen.”

“Als festival hoop je altijd dat de geselecteerde films die nog geen Belgische verdeler hebben op het moment van het festival opgepikt worden en ook nog een leven kennen na het festival. Dat is precies de motivatie waarom we de distributiepremie in het leven riepen.”

Majestueus Mongolië

Öndög van Wang Quan’an is een film over de levenscyclus, zij het in omgekeerde volgorde. Een groots en majestueus project rond intimiteit en genegenheid, waarin de mensen soms slechts stipjes op een kleurrijk doek zijn. Het belangrijkste hoofdpersonage van de film is misschien wel Binnen-Mongolië: vanaf het openingsshot heeft Wang veel aandacht voor het landschap.

De internationale jury die Quan’an tijdens Film Fest Gent 2019 de prijs toekende, bestond uit regisseur en voorzitter van de jury Joachim Lafosse, filmcriticus Guy Lodge, sound designer Midge Costin, regisseur Radu Jude en producers Fiorella Moretti en Dora Bouchoucha Fourati. Ze waren vol lof voor deze excentrieke contemplatie over leven en dood op de Mongoolse steppe.

Release

Öndög zal vertoond worden op MOOOV Filmfestival, dat loopt van 21 april tot 4 mei. De officiële release volgt dan op 13 mei.

Lees meer over: